Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

politika i fudbal

Turci tvrde da je zabrana Demiralu zbog pozdrava “Sivih vukova” na EURU nepravedna

Foto: X

Ukoliko Turska u subotu savlada Holanđane, Demiral bi također propustio polufinale protiv Engleske ili Švicarske

Turski defanzivac Merih Demiral propustit će četvrtfinale svog tima na Euru 2024 protiv Holandije nakon što mu je UEFA u petak izrekla zabranu dvije utakmice zbog ultranacionalističkog pozdrava, što je potez koji je Ankara ocijenila kao “nepravedan i pristrasan”.

Demiral je postigao oba gola Turske u pobjedi od 2-1 u osmini finala protiv Austrije u utorak, a tokom proslave svog drugog gola napravio je gest povezan s turskom desničarskom ekstremističkom grupom Sivi vukovi.

UEFA-ino saopćenje

UEFA je u saopćenju navela da zabranjuje Demiralu igranje “zbog kršenja osnovnih pravila pristojnog ponašanja, zbog korištenja sportskih događaja za manifestacije nesportskog karaktera i zbog dovođenja na loš glas fudbalskog sporta”.

Ukoliko Turska u subotu savlada Holanđane, Demiral bi također propustio polufinale protiv Engleske ili Švicarske.

Turski ministar sporta Osman Askin Bak tvrdi da je zabrana politički motivirana.

-Osuđujemo UEFA-inu nepravednu i pristrasnu odluku, koja nema pravnu osnovu i koju smatramo čisto političkom – napisao je na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Demiral je rekao da je njegova proslava bila povezana s njegovim “turskim identitetom”.

Ovaj 26-godišnji bivši defanzivac Juventusa, sada u Al-Ahliju u Saudijskoj Arabiji, insistirao je da u pozdravu nema “skrivene poruke”.

Demiral je na X-u objavio fotografiju svoje proslave uz natpis “Kako je sretan onaj koji kaže ‘Ja sam Turčin'”.

Diplomatski spor

Njegov gest izazvao je diplomatski spor između Turske i Njemačke domaćina Eura 2024, u kojoj živi oko tri miliona Turaka.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser upozorila je “simbolima turskih desničarskih ekstremista nije mjesto na našim stadionima”.

Turska je potom pozvala njemačkog ambasadora u srijedu zbog reakcija političara na Demiralovu proslavu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prisustvovat će četvrtfinalu na Olimpijastadionu u njemačkoj prijestolnici, kojem će, kako se očekuje, prisustvovati desetine hiljada Turaka.

Sam Erdogan je rekao da je Demiral samo “pokazivao svoje uzbuđenje”, a nekoliko ministara i glasnogovornik njegove vladajuće stranke AKP osudili su reakciju Faeser.