Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska u produžetku slomila otpor bh. košarkašica

kosarkasice_bih

Ženska košarkaška reprezentacija BiH poražena je od Turske u petom kolu grupe H kvalifikacija za “Eurobasket 2017“, koji će se održati u Češkoj Republici. Turkinje koje su bile veliki favorit pred svojom publikom u Ankari slavile su nakon produžetka rezultatom 72:68 (13:19, 16:10, 18:16, 14:16, 11:7), javlja Anadolu Agency (AA).

Turska je do trijumfa stigla tek nakon produžetka, kojem je prethodila izuzetno neizvjesna završnica. Pet minuta prije kraja BiH je imala šest poena prednosti (56:50).

Ipak, zahvaljujući sjajnoj odbrani domaća selekcija je na nešto više od minut prije kraja uspjela preokrenuti rezultat u svoju korist (57:56).

U šokantnoj završnici Dragana Svitlica je sekundu prije isteka 40. minuta pogodila trojku za 61:61. U produžetku je presudilo iskustvo Turkinja, koje su slavile sa 72:68 i na taj način osigurale plasman na Evropsko prvenstvo.

S druge strane BiH je ovim porazom izgubila i teoretske šanse da se domogne Češke Republike.

Najefikasnija u domaćoj selekciji bila je ženska košarkaška 16, a u bh. timu Lynetta Kizer sa 24 poena.

Na tabeli grupe H vodi Turska sa devet bodova, a sa po šest slijede Izrael i Rumunija, koji imaju utakmicu manje, te BiH. U posljednjem kolu BiH će na Ilidži 23. novembra ugostiti Izrael, dok Turska dočekuje Rumuniju.