milionska dubioza

Tužilaštvo ZDK pokrenulo istragu o poslovanju NK Čelik

celik-borac

Na spisku zeničkog tužilaštva su bivši direktori, članovi Upravnog odbora i djelatnici gradske uprave

Zenički Nogometni klub Čelik najbolji je pokazatelj kako završi onaj koji igra po “SDA taktici”. Ispadanje iz najvišeg ranga takmičenja, bez formirane uprave i sa dugovanjima koja su prema informacijama v.d. predsjednika Damira Bradarca dosegla 13 miliona maraka, kratak su rezime trenutnog stanja, piše Žurnal.info.

Klub je nakon dvije godine upravljanja nedavno naprasno napustio “investitor” iz Turske Aydin Olgun, optuživši onog koji ga je i doveo u Zenicu, gradonačelnika Fuada Kasumovića, te pojedine uposlenike kluba da su ga prevarili kako u poslovanju, tako i obećanjima da će prethodni dugovi biti izmireni. Nije da ih grad Zenica nije plaćao, no dugove je ostavio i Olgun, iako je tvrdio da će sve otplatiti i da je Čelik njegov, privatni klub!? Olgun je u konačnici najavio podnošenje krivične prijave Tužilaštvu ZDK.

NIZ OTVORENIH PITANJA

Ko je sklapao štetne ugovore, kome je odgovarao nestanak dokumentacije iz klupske kase, ko je profitirao od transfera igrača, kako su naplaćeni lažirani računi za troškove, ko je upravljao računom u inostranstvu, kako su plaćane fudbalske sudije iz budžeta općine, kako je radila Škola nogometa… sve do nedavne još jedne “provale” u prostorije kluba i “nestanka” dokumentacije. To su samo neka pitanja koja treba ispitati

“Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona donijelo je Naredbu o provođenju istrage protiv 10 lica”, odgovoreno je Žurnalu nakon upita protiv kojih je osoba pokrenuta istraga o nezakonitostima u NK Čelik od 1996. do 2020. godine. U pitanju je sumnja na krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja te nesavjestan rad u službi i to za period od 2005. do 2016. godine, kada je počinjena milionska šteta po državu.

U odgovoru tužilaštva navedeni su inicijali, no Žurnal je od vjerodostojnih izvora saznao njihova imena. Na spisku su, bez prejudiciranja krivnje ili njene razmjere, Zaim Mujezinović, direktor Čelika od 2006. godine do aprila 2010, Edvin Došlić, koji je bio v.d. direktor tek tri mjeseca nakon ostavke Mujezinovića, Nermin Šabić, direktor kluba od oktobra 2010 do avusta 2011. kada je podnio ostavku, potom Alija Porča kao direktor Čelika od septembra 2011. do maja 2014. godine, Muamer Islamović koji je tu funkciju obavljao od juna 2014. do kraja januara 2015. godine, a listu direktora Čelika koji su pod istragom završava Adnan Nuhagić, v.d. direktor od februara 2015. do kraja marta 2017. godine.

Preostale četiri osobe predmet su istrage za nesavjestan rad kao članova komisije za praćenje realizacije Ugovora o ustupanju stadiona “Bilino polje”, a odnosi se na kirije koje su dijelom pripadale i Sportskom savezu Zenica za potrebe drugih sportskih klubova. To su pomoćnik gradonačelnika za društvene djelatnosti Zijad Softić, službenik Gradske uprave Ahmet Cerić te sportski funkcioneri Sulejman Haračić i Edin Beganović. Kako saznaje Žurnal od izvora bliskih istrazi, lista nije konačna.

Svojevremeno su, zbog sumnje za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, davanje dara i drugih oblika koristi, te primanje dara i drugih oblika koristi, pod istragom bili bivši predsjednik UO Čelika Safet Berbić i direktor Samir Škrgo, potom bivši članovi Upravnog odbora Fadil Jaganjac i Enver Krujeziu, sekretar kluba Zvonko Grebenar te nogometne sudije Dragan Skakić i Slavko Zovkić, no ta istraga je obustavljena, saopšteno je Žurnalu iz Tužilaštva ZDK.

ZATAŠKAVANJE ISTRAGA

Žurnal je pisao kako su kadrovi SDA godinama sistemski uništavali Čelik, dok se istrage zataškavaju. Ironija je da jedini do sada optuženi za poslovanje Čelika ne dolazi iz redova ove stranke. Selvedin Šatorović je bio predsjednik UO Čelika od januara do juna 2017.godine.

“Tužilaštvo je otvorilo istragu protiv Selvedina Šatorovića zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi iz člana 387. stav 1. KZ F BiH te je nakon okončanja istrage podiglo optužnicu protiv navedenog lica. U toku je postupak po optužnici”, navedeno je u odgovoru tužilaštva na upit Žurnala.

Nisu poznata konkretna djela koja se pripisuju Šatoroviću. Krivičnu prijavu je protiv njega jula 2017. godine podnio UO Čelika, pripisujući mu neovlašteno potpisivanje sporazuma o izmirenju potraživanja sa dva nogometaša Čelika Emirom Jusićem i Fenanom Salčinovićem, te isplatu premija bez saglasnosti Nadzornog odbora.

“Da imalo ima države, davno bi neko morao ležati radi Čelika. Ja u tunel u kojem ne vidim svjetlo na kraju ne ulazim”, izjavio je nedavno gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Kasumović je među malobrojnim bivšim direktorima Čelika koji nisu, za sada, predmetom istrage. Istina, on je direktor kluba bio nepunih mjesec dana, od septembra do oktobra 2010. godine. Inače, najveći gubitak prema izvještaju Finansijske policije, Čelik je imao 2005. godine, kada je na čelu Upravnog odbora bio tadašnji istaknuti član SDA- Fuad Kasumović.