BiH

nasilje i zlostavljanja

Amnesty International: Brutalno prebijeni migranati od strane hrvatske policije

11/06/2020

Prema svjedočenjima žrtava, između osam i deset policajaca u crnim odorama zlostavljalo je migrante u noći s 26. na 27. maja nedaleko od Plitvičkih jezera

Grupu migranata koji traže azil mučila je hrvatska policija na granici s Bosnom i Hercegovinom prošli mjesec, saopćio je Amnesty International.

Šesnaestero ljudi iz Afganistana i Pakistana udarano je nogama, pretučeno je, vezano i potom im je razmazana hrana po ozljedama, navodi se u istrazi Amnestyja u kojoj je ispitano šest migranata.

Desetorica muškaraca zadobila su teške ozljede, uključujući prelome kostiju i ozljede glave. Jednoj od žrtava sada su potrebna invalidska kolica, kaže Amnesty.

Prema svjedočenjima žrtava, između osam i deset policajaca u crnim odorama zlostavljalo je migrante u noći s 26. na 27. maja nedaleko od Plitvičkih jezera.

Policija je “pucala u zrak, zatim udarila nogama i opetovano tukla zavezane muškarce metalnim i drugim palicama i drškom pištolja”, stoji u priopćenju Amnestyja.

“Zatim su utrljavali kečap, majonezu i šećer koje su našli kod jednog od migranata u krvave glave i kosu migranata.”

Amnesty kaže da je također razgovarao s liječnicima koji su im sanirali ozljede nakon što su protjerani natrag u BiH te dužnosnicima nevladinog udruženja koji su isto vidjeli njihove ozljede.

Jedan liječnik rekao je Amnestyju da njihove ozljede uključuju prelome, posjekotine, modrice, ozljede glave i kolaps pluća.

Grupa navodi da je kontaktirala hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova, ali da još nije dobila odgovor.

“Evropska unija više ne može šutjeti i namjerno ignorisati nasilje i zlostavljanja koje provodi hrvatska policija na njenim vanjskim granicama. Njena šutnja dopušta, pa čak i ohrabruje počinitelje tog zlostavljanja da nastave bez posljedica”, rekao je Massimo Moratti, zamjenik direktora Ureda za Europu Amnesty Internationala.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.