Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U baražu Lige Evrope pola Balkana, a bh. klubovi se “okrenuli” Premijer ligi

erceg

Uzvratni susreti trećeg pretkola kvalifikacija za grupnu fazu Evropa lige odigrane su večeras, a mjesto među 44 ekipe koje će igrati play-off za grupnu fazu takmičenja izborile su i ekipe Dinamo Zagreba, Shkendija, Osijek, Partizan, Crvena zvezda, javlja Anadolu Agency (AA). Pored spomenutih ekipa iz država nastalih raspadom Jugosavije u baražu Lige Evrope zaigrat će i splitski Hajduk, skopski Vardar, te slovenački predstavnici Maribor i Domžale. Bh. predstavnici su se nažalost po starom dobrom običaju u ovoj fazi kvalifikacija za evropska takmičenja već “okrenuli” domaćoj Premijer ligi.

Od bh. internacionalaca u baražu ćemo gledati Asmira Suljića koji je večeras asistirao za gol kojim je Videoton izbacio Bordeauxa. Gojko Cimirot zabio je prelijep gol u pobjedi PAOK-a od 2:0 kojom su Grci prošli dalje. Senijad Ibričić je sa bijele tačke zabio jedan od dva gola Domžala koje su eliminisale Freiburga. Amer Gojak i Armin Hodžić igrali su u remiju i prolazu Dinama u Norveškoj.

Veldin Muharemović (Fola), Nermin Haskić (Ružomberok) i Danije Miličević (Gent) oprostili su se od Evrope.

U večernjem terminu odigrane su i preostale 24 uzvratne utakmice trećeg pretkola Evropa lige i poznati su svi učesnici play-off runde.

Među zanimljivijim mečevima večeras bio je duel između Fenerbahcea i Sturma u Istanbulu. Meč je završen remijem 1:1, ali istanbulski tim prošao je u play-off, zahvaljujući pobjedi rezultatom 2:1 u prvom susretu.

Beogradska Crvena zvezda u Pragu je protiv Sparte branila rezultatsku prednost od 2:0 iz prvog duela i uspjela još jednom pobijediti čekog rivala rezultatom 1:0 i zasluženo proći u play-off.

Hajduk je u Splitu dočekao ekipu Brondbyja s kojom je u prvom meču odigrao bez golova, ali večeras su popularni “Bili” pobijedili rezultatom 2:0 i ostaju u utrci za grupnu fazu Evropa lige.

I hrvatski predstavnik Osijek je, baš kao i u prvom meču, slavio minimalnu pobjedu nad favoriziranim holandskim PSV-om i sa zbornim rezultatom 2:0 prošao dalje. Osijek je tako napravio ponajveće iznenađenje ove faze kvalifikacija za grupnu fazu Evropa lige.

Albanski Skenderbeu i češki Mlada Boleslav odigrali su najneizvjesniji meč trećeg pretkola. Večeras je albanski tim slavio pobjedu rezultatom 2:1, ali pošto je i češki rival u prvom meču slavio jednakim rezultatom, Skenderbeu je boljim izvođenjem jedanaesteraca prošao dalje.

Plasman u play-off doigravanje za grupnu fazu Evropa lige sinoć su izborile ekipe Austrije i Sudowe.

U preostalim mečevima odigranim večeras ostvareni su sljedeći rezultati:

Apollon (CYP) – Aberdeen (Sco) 2:0 (3:2 ukupno) – u play-off prošao Apollon

Gabala (Aze) – Panathinaikos (Gre) 1:2 (1:3) – u play-off prošao Panathinaikos

Oleksandriya (Ukr) – Astra (Rou) 1:0 (1:0) – u play-off prošla Oleksandriya

Videoton (Hun) – Bordeaux (Fra) 1:0 (2:2) – u play-off prošao Videoton

Zenit (Rus) – Yehuda (Isr) 0:1 (2:1) – u play-off prošao Zenit

Fola (Lux) – Ostersunds (Swe) 1:2 (1:3) – u play-off prošao Ostersunds

Lyngby (Den) – Krasnodar (Rus) 1:3 (2:5) – u play-off prošao Krasnodar

Maritimo (Por) – Botev Plovdiv (Bul) 2:0 (2:0) – u play-off prošao Maritimo

PAOK (Gre) – Olimpik Donetsk (Ukr) 2:0 (3:1) – u play-off prošao PAOK

Lech (Pol) – Utrecht (Ned) 2:2 (2:2) – u play-off prošao Utrecht

Altach (Aut) – Gent (Bel) 3:1 (4:2) – u play-off prošao Altach

Midtjylland (Den) – Arka (Pol) 2:1 (4:4) – u play-off prošao Midtjylland

Milan (Ita) – CS U. Craiova (Rou) 2:0 (3:0) – u play-off prošao Milan

Athletic Bilbao (Esp) – Dinamo Bucharest (Rou) 3:0 (4:1) – u play-off prošao Bilbao

Oostende (Bel) – Marseille (Fra) 0:0 (2:4) – u play-off prošao Marseille

Ruzomberok (Svk) –Everton (Eng) 0:1 (0:2) – u play-off prošao Everton

Panionis (Gre) – M- Tel Aviv (Isr) 0:1 (0:2) – u play-off prošao Maccabi

Domzale (Slo) – Freiburg (Gre) 2:0 (2:1) – u play-off prošao Domzale

Meč Braga (Por) – AIK Stockholm (Swe) je u toku.

U petak, 4. augusta, u 13 sati po lokalnom vremenu u sjedištu UEFA-e u švicarskom Nyonu bit će održano izvlačenje parova posljednje runde, play-offa, za plasman u grupnu fazu Evropa lige. U bubnju će se naći imana ukupno 44 kluba od kojih će polovica nastupiti u Evropa lige, a poražena polovica klubova okončati nastupe na evropskoj sceni ove sezone.

U play-off doigravanju nastupit će 29 pobjednika iz duela trećeg pretkola kvalifikacija za Evropa ligu, te 15 klubova koji su poraženi u trećem pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka.

Utakmice play-offa za Evropa ligu na rasporedu su 17. i 24. augusta. Ukupno 22 pobjednika play-off doigravanja plasirat će se u grupnu fazu Lige prvaka, a tamo će im se pridružiti i 16 klubova koji su izborili direktni plasman iz nacionalnih prvenstava i kupova, te deset timova koji budu poraženi u play-off doigravanju za Ligu prvaka. Izvlačenje grupa Evropa lige bit će održano u Monacu 25. augusta.