Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U mostarskim derbijima pravila ne postoje

velez-zrinjski

Zrinjski i Velež u srijedu će odigrati 31. mostarski gradski derbi. U 30 dosadašnjih (dvije prijateljske utakmic, onu prvu u Sarajevu i jednu na Memorijalu Mustafe Hukića u Tuzli koje nećemo ubrajati u statistiku) Zrinjski je za nijansu uspješniji.

Plemići imaju 15 pobjeda, Rođeni 11, a četiri puta bilo je neriješeno. Ispočetka su uglavnom pobijeđivali domaćini, što se promijenilo 2008. kada je Zrinjski prvi put slavio u gostima s 2:0 (Kordić i Đurić). U posljednjih šest mostarskih derbija samo je dva puta slavio domaćin.

Najuvjerljivije pobjede u mostarskim derbijima ostvario je Velež koji je 2003. slavio s 4:1, a prije četiri godine s 3:1 (Okić, Zvonić, Demić/Miličević).

Velež je od progona sa stadiona Pod Bijelim brijegom samo jednom slavio na ovom stadionu, bilo je to u Kupu 2011. pogotkom Riada Demića.

Trenutna forma često nije igrala značajnu ulogu u derbijima, pa je Velež pobjeđivao Zrinjski u sezonama i kada su Plemići bili sigurni prvaci (2009. i 2014.), međutim, ovog puta teško je za očekivati bilo kakvu neizvjesnost. Predstojeći derbi prvi je koji će mostarski rivali dočekati iz različitih rangova takmičenja, pošto je Velež nedavno po drugi put napustio društvo najboljih. Vrijedno pomena s obzirom da je i ovog puta riječ o kup susretu, je da su se mostarski rivali u najmasovnijem takmičenju dosad sastajali dva puta, te da su po jednom prošli i Velež i Zrinjski.

Posljednji derbi igran je u aprilu ove godine, a pripao je Zrinjskom minimalnim rezultatom, pogotkom Nemanje Bilbije.