AA

U posljednjih 75 godina više od sto fudbalera poginulo u avionskim nesrećama

sala

Avion koji je 28. novembra 2016. godine prevozio fudbalere Chapecoensea srušio se u planinama Anda blizu Medelina u Kolumbiji. Tri igrača su preživjela, a 19 ih je poginulo

Više od 100 fudbalera poginulo je u avionskim nesrećama u posljednjih 75 godina, a posljednja žrtva je Argentinac Emiliano Sala, prenosi Anadolu Agency (AA).

U četvrtak uvečer britanska policija objavila je da je tijelo, koje je izvučeno iz olupine aviona u Le Mancheu, identifikovano kao Sala, čime je potvrđena smrt 28-godišnjek bivšeg fudbalera Nantesa.

Olupina aviona, koji je nestao prije dvije sedmice iznad Le Manchea, pronađena je u blizini obale ostrva Guernsey. Avion Piper Malibu N264DB 21. januara bio je na putu iz Francuske za Cardiff, nakon što je argentinski fudbaler ostvario transfer iz Nantesa u velški klub vrijedan 15 miliona funti (oko 17 miliona eura).

Lista avionskih nesreća u kojima su život izgubili fudbaleri:

Avion koji je 28. novembra 2016. godine prevozio fudbalere Chapecoensea srušio se u planinama Anda blizu Medelina u Kolumbiji. Tri igrača su preživjela, a 19 ih je poginulo.

Vojni avion, koji je 27. aprila 1993. godine prevozio 18 reprezentativaca Zambije, malo poslije polijetanja iz Gabona srušio se u more. Svi su poginuli.

Dana 7. juna 1989. godine 15 holandskih fudbalera rođenih u Surinamu poginulo je kada se avion srušio prilikom slijetanja na aerodrom u Paramaribu.

Osam godina ranije, 11. augusta, 17 igrača Pakhtakora iz Tashkenta poginulo je u vazdušnom sudaru aviona iznad Ukrajine, dok su putovali za Bjelorusiju.

Osam igrača čileanskog kluba Green Cross 3. aprila 1961. godine poginulo je u avionskoj nesreći u planinskom lancu Andi.

Osam danskih fudbalera poginulo je 16. jula 1960. godine kada se avion nakon polijetanja sa aerodroma u Kopenhagenu srušio u tjesnac Oresund.

U nesreći na pisti minhenskog aerodroma 6. februara 1958. godine život je izgubilo osam fudbalera Manchester Uniteda.

U avionskoj nesreći blizu Torina 4. maja 1949. godine poginulo je 18 igrača Fudbalskog kluba Torino.