Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bez punih tribina

U Španiji se neće igrati pred publikom dok se ne pronađe cjepivo

real atletico

Špansko prvenstvo prekinuto je 13. marta, a zasad je nepoznato kada bi se moglo nastaviti

Epidemiolozi u Španiji smatraju kako se nogometne utakmice u toj zemlji neće igrati pred publikom do kraja godine te pozivaju na zatvaranje stadiona sve dok se ne pronađe cjepivo protiv koronavirusa.

Špansko prvenstvo prekinuto je 13. marta, a zasad je nepoznato kada bi se moglo nastaviti.

Premijer Pedro Sanchez u srijedu je rekao kako namjerava olabaviti mjere ograničenog kretanja stanovnika u drugoj polovici svibnja, no nije naveo detalje.

“Polako će olabaviti uvedene mjere ograničavanja kretanja stanovnika no meni se čini da će Camp Nou ili Santiago Bernabeu tek na kraju biti otvoreni. Oni su posljednji u redu”, rekao je Joan Ramon Villalbí, član Španskog društva liječnika (Sespas).

“Utakmica sa 100.000 ljudi nije problematična samo zbog gledatelja na stadionu, nego i zbog njihovog kretanja prema njemu. Javni prijevoz bio bi ogroman rizik za novo širenje virusa”, dodao je u razgovoru za novine El País, prenosi Hina.

Španija je sa 208.000 inficiranih stanovnika zemlja s najviše oboljelih u Evropi. Posljednjih dana stopa rasta novooboljelih iznosi dva posto.

“To usporavanje je sporo, moguće je da će tokom čitavog travnja blago usporavati, a vjerujem da ćemo i u maju i junu još uvijek biti u situaciji osjetnog širenja virusa”, kaže Pere Godoy, predsjednik španske udruge epidemiologa.

“Teško je u ovom trenutku uopće govoriti o nogometnim utakmicama jer bi njihovim održavanjem virus u trenutku mogao buknuti nanovo”, dodaje.

La Liga, organizator prvenstva, nada se nastavku prvenstva u lipnju te završetku u srpnju makar bez publike. Do kraja je ostalo još 11 kola. Zasad još uvijek nije određen datum nastavka jer će konačnu odluku imati ministarstvo zdravstva.

Ministrica rada Yolanda Díaz rekla je prošli tjedan da će se turizam i industrija razonode posljednji otvarati, od ljeta do kraja godine. Sindikat nogometaša je AFE je poručio u srijedu kako se igrači ne žele vratiti na stadione dok god postoji opasnost od koronavirusa.

“Cjepivo bi bilo pravo rješenje. S obzirom na aktuelni razvoj ne možemo ga očekivati unutar godine dana, ili godine i pol dana, počevši od januara”, kazao je Godoy.

Villalbí kaže čak dvije godine.