Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šef Kluba zastupnika SDA

Ćatić: 350.000 radnika očekuje da Parlament sutra usvoji zakon za pomoć privredi

osman catic

Dodaje da zahvaljujući Vladinom zakonu, radnici računaju da mogu sačuvati svoja radna mjesta, te imati sigurno penziono i zdravstveno osiguranje

Šef Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Osman Ćatić kazao je da je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije ključni korak za spas privrede, koja se nalazi u najtežoj situaciji od rata.

-Vlada Federacije BiH osigurala je za početak potencijal od milijardu KM. Čak 500 miliona KM osigurano je za pomoć najugroženijim radnicima, te za normalno funkcionisanje penzionog i zdravstvenog fonda. Projekcije Ministarstva finansija, koje je prije nekoliko dana iznijela ministrica finansija, kažu da će korisnici pomoći FBiH biti, u konačnici, oko 350.000 radnika. To znači da će skoro pa cijeli realni sektor dobiti podršku, jer će se prije ili kasnije naći pod udarom krize, ističe Ćatić.

Dodaje da zahvaljujući Vladinom zakonu, radnici računaju da mogu sačuvati svoja radna mjesta, te imati sigurno penziono i zdravstveno osiguranje.

-Radnici i svi građani FBiH će sutra pratiti sjednicu Parlamenta i uvjeren sam da ćemo, uz konstruktivne i provodive korekcije unaprijediti zakon, te ga usvojiti, jer jer prijeko potrebna podrška radnicima moguća samo ako budemo imali zakon, zaključuje Ćatić.