Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sp u kataru

U taboru Belgije “gori”, a protiv Hrvatske im samo pobjeda garantuje prolaz

New Project (1)

Još jedan dokaz očajnog ozračja u ekipi dao je selektor Roberto Martinez. On je nakon poraza od Maroka za veliki neuspjeh okrivio igrače

Reprezentacija Belgije je na Svjetsko prvenstvo došla kao aktuelna bronzana s prošlog SP-a, drugoplasirana reprezentacija FIFA-ine liste i puna zvijezda, ali u prve dvije utakmice u Kataru pokazuje da je sjajna generacija možda već prestara, na zalasku, te da su u ekipi jako narušeni odnosi.

Prvo je Belgija jedva i uz veliku sudijsku pomoć pobijedila autsajdera Kanadu (1:0), a zatim je izgubila od Maroka (0:2), još jedne reprezentacije od koje je na papiru daleko jača. U obje utakmice je igrala loše, a izjave najistaknutijih članova reprezentacije pokazuje da zadnju utakmicu grupne faze protiv Hrvatske, u kojoj joj samo pobjeda garantuje siguran prolazak, dočekuje u ništa boljoj atmosferi.

Genijalni veznjak Kevin De Bruyne (31) je prije utakmice s Marokom izjavio ono što mnogi navijači reprezentacije smatraju činjenicom; da je Belgija prestara za osvajanje SP-a.
Nakon poraza odgovorio mu je legenda Jan Vertonghen. Defanzivac koji je s 144 utakmice za reprezentaciju rekorder Belgije, očito se s obzirom na svoju dob (35) osjetio prozvanim, uzvratio je De Bruyneu.

“Vjerojatno loše napadamo zato što smo prestari, zar ne?”, bocnuo je Vertonghen mladogDe Bruynea koji je upravo zadužen za kreiranje ofanzivnih akcija.

Još jedan dokaz očajnog ozračja u ekipi dao je selektor Roberto Martinez. On je nakon poraza od Maroka za veliki neuspjeh okrivio igrače.

“To je pitanje stanja duha, ne nedostatka tehničke kvalitete. Sada je to odgovornost igrača. Prije ove utakmice sam im dao ono što su tražili; da puno rade s loptom, ali protiv Maroka nisam vidio lakoću u njihovoj igri.”

Jasno je da Belgija odlučujući meč s Hrvatskom u četvrtak čeka opterećena brojnim problemima. No, i dalje je to reprezentacija sa mnogo, mnogo individualnog kvaliteta.