Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novo takmičenje

UEFA-in zid između bogatih i sirotinje: Naše klubove čeka težak put do “treće lige”

sarajevo – bate borisov 1

U kvalifikacijama za Konferencijsku ligu startat ćemo s tri predstavnika, svi će morati krenuti od prvog kola kvalifikacija

Kao što je i najavila, UEFA je na sjednici Izvršnog odbora održanoj u Ljubljani donijela i odluku o formiranju novog klupskog takmičenja, koje će krenuti od sezone 2021/22. Nekad pod radnim imenom znano kao Evropska liga 2, službeno je dobilo ime UEFA Europa Conference League, u našem prevodu Konferencijska liga. Ili ako hoćete, “zid” između bogatih i sirotinje.

Ukratko, prema onome što je objavljeno nakon Izvršnog odbora UEFA, klubovi iz BiH (izuzev prvaka) gurnuti su u treću ligu evropskog fudbala. Naravno, ukoliko uspiju da se plasiraju.

U Evropskoj ligi će se sljedeće sezone u grupama i dalje takmičiti 48 klubova, ali s pokretanjem Konferencijske lige smanjit će se na 32 ekipe u osam grupa. U istom formatu igrat će se i novo takmičenje. I termini su isti, dva slabija UEFA-ina klupska takmičenja imat će termine u 18.45 i 21 sat četvrtkom.

Konferencijska liga imat će tri kvalifikacijske i play-off rundu. S tim da će se u drugoj rundi uključiti i 20 poraženih iz 1. kola Lige prvaka.

U grupe, njih osam po četiri kluba, plasirat će se 22 pobjednika parova iz play-off runde KL, te deset gubitnika iz play-off runde EL.

BiH će s obzirom na svoj koeficijent ostati bez predstavnika u Evropskoj ligi. U kvalifikacijama za Konferencijsku ligu startat ćemo s tri predstavnika. Biće to pobjednik Kupa BiH, drugoplasirani i trećeplasirani tim na tabeli na kraju sezone. Svi će morati krenuti od prvog kola kvalifikacija.

17 mjesta za “sirotinju”

Prvo kolo kvalifikacija – 72 kluba

26 pobjednika nacionalnih kupova iz asocijacija od 30. do 55. mjesta
24 drugoplasirana tima iz asocijacija od 30. do 54. mjesta (izuzev Liechtensteina)
22 trećeplasirana tima iz asocijacija od 29. do 51. mjesta (izuzev Liechtensteina)

Drugo kolo kvalifikacija – 90 klubova

36 pobjednika prvog kola
14 pobjednika nacionalnih kupova iz asocijacija od 16. do 29. mjesta
14 drugoplasiranih iz asocijacija od 16. do 29. mjesta
16 trećeplasiranih iz asocijacija od 13. do 28. mjesta
9 četvrtoplasiranih iz asocijacija od 7. do 15. mjesta
1 petoplasirani iz asocijacije na 6. poziciji

Treće kolo kvalifikacija – 62 kluba

Put prvaka

10 pobjednika duela poraženih ekipa iz prvog kola kvalifikacija za Ligu prvaka

Put ne-prvaka

45 pobjednika drugog kola kvalifikacija
6 trećeplasiranih iz asocijacija od 7. do 12. mjesta
1 četvrtoplasirana iz asocijacije na 6. mjestu

Play off – 44 kluba

Put prvaka

5 pobjednika duela poraženih ekipa u drugom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka
5 poraženih ekipa u trećem kolu kvalifikacija za Evropsku ligu iz Puta prvaka

Put ne-prvaka

26 ekipa iz trećeg kola iz Puta ne-prvaka
4 šestoplasirana kluba iz asocijacija od 1. do 4. mjesta
1 klub iz aoscijacije na 5. mjestu
3 poražena iz trećeg kola kvalifikacija za Evropsku ligu iz Puta ne-prvaka

Grupna faza

5 klubova pobjednika u play offu iz Puta prvaka
17 klubova iz play offa iz Puta ne-prvaka
10 poraženih u play offu za Evropsku ligu

Nokaut faza Konferencijske lige bit će nalik onoj u Evropskoj ligi.

Osam pobjednika grupa direktno će u osminu finala, gdje će čekati bolje iz dvoboja osam drugoplasiranih iz grupa Konferencijske lige, te osam trećeplasiranih iz Evropske lige.

Evropska liga

Krenimo od promjena u Evropskoj ligi. U njoj su klubovi dosad kretali od pretkola, pa su slijedile tri kvalifikacijske runde i onda play-off, posljednja prepreka uoči ulaska u grupe. Od ljeta 2021. u EL postojat će samo 3. kvalifikacijska i play-off runda. Prvo će u bubanj 16 klubova; tri pobjednika nacionalnih kupova iz saveza koji se nalaze između 13. i 15. mjesta (BiH ja trenutno po koeficijenu na 40. mjestu) po koeficijentu, koji će igrati s tri poražena iz 2. kvalifikacijske runde Lige prvaka (ligaški put), te deset poraženih iz iste runde LP, ali iz puta prvaka, koji će igrati međusobno. Osmorici pobjednika u play-off rundi pridružit će se šest pobjednika kupova od 7. do 12. mjesta, te šest poraženih iz 3. kvalifikacijske runde Lige prvaka (put prvaka).

Deset pobjednika tih deula igrat će u grupama, kao i šest pobjednika kupova iz asocijacija rangiranih od 1. do 6. mjesta, četiri petoplasirane ekipe iz četiri najjače lige, četvrtoplasirana ekipa iz 5. lige po jačini, te deset poraženih iz play-off runde Lige prvaka. Dakle, u kvalifikacijama za Evropsku ligu učestvovat će samo klubovi iz 15 najjačih evropskih liga.

Promijenit će se i nokaut faza takmičenja u Evropskoj ligi. Osam pobjednika grupa ide direktno u osminu finala, a tamo će im se pridružiti pobjednici utakmica drugoplasiranih iz grupa EL i trećeplasiranih iz grupa LP, koji će igrati pretkolo nokaut runde.