UEFA: Messi, Suarez i Ronaldo kandidati za nogometaša godine

ronaldo-messi-suarez

Fudbaleri Barcelone Lionel Messi i Luis Suarez i napadač Real Madrida Cristiano Ronaldo ušli su u najužu konkurenciju za najboljeg fudbalera u Evropi u sezoni 2014/2015, u izboru Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) i Europa Sports Media (ESM).

Nakon drugog kruga glasanja članova žirija, 54 urednika ili novinara iz svake zemlje članice UEFA-e, Messi, Suarez i Ronaldo dobili su najveći broj poena među 10 odabranih poslije prvog kruga glasanja.

Trojica veličanstvenih prisustvovat će svečanoj ceremoniji Izbora najboljeg fudbalera u Evropi (UEFA Best Player in Europe) u Monacu 27. augusta, kada će, nakon žrijeba grupne faze Lige prvaka, biti izabran novi fudbalski kralj na tlu Starog kontinenta.

Članovi žirija glasanjem uživo u sali „Grimaldi Forum“ u Monacu odabrat će najboljeg fudbalera u Evropi za sezonu 2014/2015, a predstavnik Bosne i Hercegovine u UEFA žiriju je Bakir Tiro, urednik sportskog servisa za Balkan Anadolu Agency (AA).

Izbor najboljeg fudbalera u Evropi ustanovljen je 2011. godine na inicijativu predsjednika UEFA-e Michel Platinija. Glamurozna manifestacija postala je tradicionalna i iz godine u godine privlači ogroman interes svjetske javnosti. Dosadašnji osvajači prestižne nagrade bili su Lionel Messi (2011. godine), Andres Iniesta (2012.), Franck Ribery (2013.) i Cristiano Ronaldo (2014.).