Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

McGuffie: Vjerujem da je rješenje za Zemaljski muzeja vrlo blizu

Pozdravljamo akciju uposlenika Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine i partnera koji je podržavaju, posebno USAID-a, jer ovo je problem na kojem svi radimo duže vrijeme i koji mora biti riješen – kazao je danas portparol Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Andy McGuffie, koji je dežurom u Muzeju pružio podršku građanskoj akciji solidarnosti “Ja sam Muzej”.

Bitno je, ističe on, za cijelu BiH, kao i za turiste koji dolaze u posjetu, da status Muzeja bude riješen i pronađen stabilan način njegovog finansiranja, jer se, kako je rekao, u Muzeju nalazi dosta vrijednih i zanimljivih eksponata, zbog čega treba biti otvoren za javnost.

Na pitanje da li će bh. političari “čuti glas” uposlenika Muzeja i ostalih koji podržavaju ovu akciju, odgovorio je da bi sigurno trebali, jer je ovo veoma dobro organizirana kampanja u kojoj učestvuje veliki broj građana.

Kako je naveo, visoka predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini je prilikom posljednje posjete BiH bila informirana o slučaju Zemaljskog muzeja.

– Ovo pitanje podignuto je na najviše nivoe u EU. Otvaranje Muzeja dovest će do rješavanja statusa i nekih drugih institucija, a to je nešto za što smo jako zainteresirani – kazao je McGuffie.

[pull_quote_right]Tokom dana u Muzeju dežuraju, između ostalih, direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Lejla Bičakčić, glumica Narodnog pozorišta Snježana Derviškadić te kolektiv Mediacentra[/pull_quote_right]

Naglašava da je potrebno pronaći dugoročno rješenje koje će biti održivo te da će to zahtijevati kreativno razmišljanje o finansiranju i načinima na koje Muzej može ostvariti prihode.

Za to će, kaže, biti potreban angažman bh. vlasti, pogotovo vlasti u FBiH, ali McGuffie je uvjeren da je rješenje veoma blizu te je napomenuo da su civilno društvo u BiH i različite bh. institucije pružile jaku podršku, što će, po njegovom mišljenju, dovesti do pozitivnog ishoda.

Tokom dana u Muzeju dežuraju, između ostalih, direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Lejla Bičakčić, glumica Narodnog pozorišta Snježana Derviškadić te kolektiv Mediacentra.

“Dežuram za Muzej” dio je akcije kojom se poziva na solidarnost s radnicima Zemaljskog muzeja BiH. Ova inicijativa do oktobra okupit će javne ličnosti, kulturne i sportske radnike, akademske radnike, učenike i studente.