Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Liga prvaka

UEFA objasnila zašto je VAR poništio gol Ajaxa protiv Reala

var

Real je na kraju pobijedio 2:1 i tako osigurao veliku prednost prije revanša na stadionu Santiago Bernabeu za manje od mjesec dana

UEFA je brzo nakon utakmice Ajaxa i Reala izdala službeno priopćenje u kojem je objasnila odluku VAR-a da gol Nicolasa Tagliafica poništi zbog toga što se Dušan Tadić nalazio u ofsajdu u trenutku udarca.

Odluka je izazvala bijes na društvenim mrežama jer su fanovi tvrdili kako srpski internacionalac nije utjecao na igru u trenutku Tadićevog udarca i da se zbog toga gol morao priznati.

“Sudac je identificirao da se Dušan Tadić nalazio u zaleđu i ometao golmana, spriječivši ga u pokušaju da dođe do lopte. To se dogodilo u trenutku udarca glavom. Odluka o poništenom golu je bila ispravna”, napisali su iz UEFA-e na službenom Twitter kanalu.

Ovo je bila prva odluka VAR-a u istoriji Lige prvaka. Zbog grešaka u grupnoj fazi ubrzano je uvođenje VAR tehnologije u Ligi prvaka i ona se počela koristiti od nokaut faze ove sedmice. Iako se u prvom trenutku činilo da je sudac pogriješio, iz ponovljene snimke vidi se da Tadić sprječava put golmanu da pokuša odbraniti udarac Tagliafica.

Real je na kraju pobijedio 2:1 i tako osigurao veliku prednost prije revanša na stadionu Santiago Bernabeu za manje od mjesec dana.