Fudbal

čeferin najavio

UEFA od 2024. godine uvodi novi format Lige prvaka s 36 klubova

19/04/2021

Aleksander Čeferin, predsjednik Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) apsurdnom nazvao inicijativu 12 bogatih klubova u Evropi koji su ozvaničili planove za formiranje Super lige

Aleksander Čeferin, predsjednik Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), najavio je danas novi format Lige prvaka kao i oštre sankcije protiv 12 klubova koji žele uspostaviti takozvanu Superligu, javlja Anadolu Agency (AA).

Čeferin je na konferenciji za medije održanoj online rekao da će od sezone 2024/2025. Liga prvaka biti s 36 klubova te da neće postojati grupna faza već će se igrati po ligaškom sistemu.

Prema novom formatu, igrat će deset utakmica protiv deset različitih protivnika (po pet kod kuće i na strani), a ne kao ranije šest susreta, dok će najbolji na tabeli nastaviti put do finala kroz nokaut fazu.

Novi format bit će prilagođen i za UEFA-inu Evropsku ligu.

Čeferin je također apsurdnom nazvao inicijativu 12 bogatih klubova u Evropi koji su ozvaničili planove za formiranje Super lige.

“Iznenađen sam i nisam mogao ni pretpostaviti da ljudi mogu ići do ove krajnosti”, rekao je Čeferin, najavljujući uvođenje sankcija za pomenutih 12 klubova.

Napomenuo je da je ”fudbalski svijet ujedinjen”, te da je protiv formiranja Super lige, zatvorenog takmičenja kojeg od naredne sezone planiraju pokrenuti neki od najjačih klubova iz Španije, Engleske i Italije.

”Fudbalski svijet je ujedinjen. I vlade su ujedinjene i svi smo protiv besmislenog projekta. Igrači koji budu igrali u tom takmičenju neće moći igrati na Svjetskom i Evropskom prvenstvu. Neće moći predstavljati svoje zemlje”, rekao je Čeferin.

Dodao je da Chelsea, Real Madrid i Manchester City, polufinalisti UEFA Lige prvaka, koji su među osnivačima Super lige, neće biti izbačeni iz takmičenja i moći će završiti ovu sezonu.

Dvanaest evropskih fudbalskih klubova postiglo je dogovor o pokretanju novog takmičenja, Super lige, uprkos protivljenju Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).

U zajedničkom saopštenju navodi se da će ligom upravljati klubovi osnivači među kojima su Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid i Tottenham.

“Osim toga biće pozvana još tri kluba da se priključe prije inauguralne sezone koja će početi što je prije moguće”, navedeno je ranije u saopštenju osnivača Super lige.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.