zbog korone

UEFA otkazala dva EP, odluke o onom “glavnom” objavit će 5. marta?!

U donošenju odluka izvršni odbor UEFA-e uzeo je u obzir da bi, s obzirom na ograničenja koja su donijele vlade, putovanja reprezentacija i održavanje mini turnira bilo vrlo teško

UEFA je otkazala planirano evropsko prvenstvo U-19 za nogometaše i nogometašice zbog pandemije koronavirusa. Turnir za nogometaše trebao se održati u Rumuniji s početkom od 30. juna, a turnir za nogometašice u Bjelorusiji od 21. jula.

Glavni rumunski grad Bukurešt je jedan od 12 gradova u kojem se trebaju igrati i utakmice odgođenog Eura 2020 za seniore, a očekuje se da će UEFA 5. marta objaviti nove odluke vezane za Evropsko seniorsko nogometno prvenstvo.

“U donošenju odluka izvršni odbor UEFA-e uzeo je u obzir da bi, s obzirom na ograničenja koja su donijele vlade, putovanja reprezentacija i održavanje mini turnira bilo vrlo teško”, navodi se u priopćenju UEFA-e.

“Članice UEFA-e su konsultirane i podržale su odluku. Iako je žalosno da se ove godine neće održati ni jedno takmičenje za mlade nogometaše, zdravlje i sigurnost mladih sportista mora biti prioritet u sadašnjim okolnostima”, dodaje se u priopćenju.

UEFA je također odlučila premjestiti završnicu futsal Lige prvaka iz Bjelorusije u Zagreb.

UEFA se nada da će cijepljenje koje je u toku u evropskim državama omogućiti da se evropsko nogometno prvenstvo održi u junu kako je planirano.

EURO 2020 na kojem će učestvovati 24 reprezentacije odgođeno je prošle godine na ovo ljeto zbog pandemije.

Gradovi domaćini su Glasgow, Dublin, Bilbao, Amsterdam, Kopenhagen, Muenchen, Rim, St. Peterburg, Bukurešt, Budimpešta i Baku, dok će se polufinale i finale igrati na Wembley stadionu u Londonu.