Fudbal

igra rukom, penal, prekid akcije

UEFA ponovo mijenja pravila igre, primjena počinje odmah

06/08/2020

Promjene se tiču i penala - ako se golman pomakne s crte, penal se neće ponavljati ako pritom nije uticao na izvođača

UEFA JE odlučila uvesti nova pravila za sudije koja će se zbog cijele situacije s koronavirusom početi primjenjivati već u završnici ove sezone, konkretno na završnom turniru Lige prvaka.

Jedno od ključnih pravila vezano je za igranje rukom. Naime, ako igrač slučajno igra rukom, to će biti prekršaj samo ako neposredno nakon toga padne gol. Ako akcija bude duža i s još nekoliko dodira, igra se neće zaustavljati niti će suci kazniti igrača. Također, utvrđeno je da se igranjem rukom smatra kad lopta dira igrača ispod pazuha. U prevodu, rame nije ruka.

Penali

Promjene se tiču i penala – ako se golman pomakne s crte, penal se neće ponavljati ako pritom nije uticao na izvođača. I golman neće biti kažnjen žutim kartonom nakon prvog takvog prekršaja jer se smatra da je razlog tome pogrešna procjena kada će igrač pucati. Tek za ponovljeni prekršaj golman će dobiti karton. Ako, pak, i golman i pucač prekrše pravilo istovremeno, sudac će kazniti izvođača. Penal se neće ponavljati ako se golman micao, a izvođač je promašio gol, a da golman nije dirao loptu, osim ako je golman jasno uticao na pucača.

“Kad golman odbrani penal, a izašao je s linije, neće dobiti žuti karton za prvi prekršaj nego tek za sljedeći”, rekao je Uefin šef sudija Roberto Rosetti i dodao:

“Većina golmana izađe s linije jer pogrešno procijeni kad će igrač pucati, a uz VAR tehnologiju sad se često otkriju takvi mali prekršaji golmana.”

Žuti kartoni i penali

Za one utakmice koje se odlučuju penalima, žuti kartoni neće se prenositi na jedanaesterce, što je bitno za golmane.

“Prema pravilima, izvođenje jedanaesteraca nije dio utakmice nego samo način da se odredi pobjednik. Prema sadašnjim pravilima, ako golman nosi žuti karton iz utakmice i istupi ranije prilikom izvođenja penala, izađe s linije, a VAR uhvati i najmanji iskorak, bit će isključen. Zato je to dobra, važna promjena”, naglasio je Rosetti.

Izgledna akcija

Još jedno bitno novo pravilo je da ako igrač faulom ili nekom drugom vrstom prekršaja prekine izglednu situaciju za gol, više neće dobiti crveni karton, nego žuti.

“Ova pravila nisu privremena kao ono o pet dopuštenih zamjena igrača na utakmici, nego će se i dalje primjenjivati”, zaključili su iz Uefe.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.