BiH

poziv svima u zdravstvenom sistemu

Oglasio se Upravni odbor Opće bolnice: Ne unosite nepotrebnu paniku među građane

06/08/2020

Upravni odbor postavlja pitanje šta je sa izolatorijem na Građevinskom fakultetu „za čije opremanje je potrošeno više od 500 hiljada KM?

Direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ prof. dr. Ismet Gavrankapetanović upoznao je Upravni odbor ove ustanove o današnjem sastanku u Kantonu Sarajevo o aktuelnoj situaciji vezanoj za pandemiju Covid-19.

– Opća bolnica s jednim infektologom i s obimom posla koji je impresivno uvećan od uvođenja novog načina rada, nije u mogućnosti samostalno da preuzme vođenje izolatorija na Bjelavama, a da ne trpe pacijenti Kantona Sarajevo – navodi se u saopćenju Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ .

Dodaje se da Opća bolnica može samo da participira, zajedno s ostalim zdravstvenim ustanovama u zbrinjavanju kovid pozitivnih pacijenata, a u drugim okolnostima, ni kadrovski ni kapacitetom to nije u stanju.

– Upravni odbor odlučno odbija sve insinuacije i tendenciozne napade i optužbe koje stižu od menadžmenta Kliničkog centra zbog neformiranja izolatorija u krugu Opće bolnice. Ovaj objekat nije vlasništvo Opće bolnice nego Zavoda za javno zdravstvo KS – navodi se u saopćenju.

VEZANA VIJEST U naredna 24 sata uspostava izolatorija za zaražene sa srednje teškom i lakšom kliničkom slikom

Napominje se da Opća bolnica poštuje preporuke i naredbe nadležnih, svog osnivača kao i Kriznog štaba i Ministarstva zdravstva i sve vrijeme usko sarađuje s njima .

– Od Federalne vlade i premijera Fadila Novalića u više navrata je traženo da se Općoj bolnici vrati bivša garnizona ambulanta i da se tu na vrijeme napravi izolatorij, za šta imamo pisanu dokumentaciju, ali odgovora nije bilo. Vlada FBiH je ovaj objekat dodjelila Zavodu za javno zdravstvo KS. Dakle, renoviranje i priprema bivše garnizone ambulante za izolatorij nije u nadležnosti Opće bolnice – navode iz te zdravstvene ustanove.

Upravni odbor postavlja pitanje šta je sa izolatorijem na Građevinskom fakultetu „za čije opremanje je potrošeno više od 500 hiljada KM?“

– I na kraju postavljamo pitanje popunjenosti Kliničkog centra i Infektivne klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Upravni odbor Opće bolnice traži od svih učesnika u zdravstvenom sistemu da se ponašaju profesionalno i da ne unose nepotrebnu paniku među naše građanstvo – saopćeno je iz Opće bolnice.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.