Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšeni Zdravko Mamić i njegov sin

zdravko-mamic113

Zdravko Mamić uhapšen je jutros s još četiri osobe. Prema još uvijek neslužbenim informacijama, među uhapšenim je njegov sin Mario, dok je Damir Vrbanović obuhvaćen istragom i u toku je pretres njegove kuće.

Hapšenja su se dogodila zbog navodnih nepravilnosti pri transferima nogometaša. Od ranije je poznato da je Mario Mamić vodio agenciju Mamić Sport Agency, koju je utemeljio njegov otac, a koja je nekad vodila dio transfera bivših Dinamovih nogometaša.

N1 saznaje da je do hapšenja došlo po nalogu USKOK-a, a tereti ih se za udruživanje u zločinačku organizaciju putem koje su, u razdoblju od 2004. do 2015. godine iz Dinama izvukli oko 80 miliona kuna putem transfera igrača.

Izvršni predsjednk Dinama i još četiri osobe uhapšene su po nalogu Uskoka, doznaje se iz izvora bliskih policiji i državnom odvjetništvu. Uskok i u ovom slučaju tereti izvršnog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Damira Vrbanovića koji je s Mamićem bio uhićen i u julu ove godine.

Mamić je od ranije pod Uskokovom istragom zbog sumnje da je nizom nedjela zajedno sa svojim bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernarom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 miliona kuna, a budžet za barem 12,2 miliona kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, po tvrdnjama Uskoka, nezakonito izvukao najmanje 52 miliona kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na tom klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 miliona kuna.

Braća Mamić i Vrbanović pušteni su iz istražnog zatvora 15. jula nakon uplaćene jamčevine. Zagrebačko Općinsko državno Mamića je krajem jula optužilo i zbog prijetnji menadžeru nogometaša Roberta Murića.