Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SIPA uhapsila šest osoba zbog ratnih zločina

sipa3444

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Banja Luke, Prnjavora i Kotor Varoši slobode lišili šest osoba zbog ratnog zločina.

Uhapšeni su Slobodan Župljanin zvani “Bebac”, rođen 17.11.1957. godine u mjestu Maslovare, Kotor Varoš, Boško Peulić rođen 14.01.1947. godine u mjestu Donji Vijčani, Prnjavor, Aleksandar Petrović zvani “Saša”, rođen 28.12.1970. godine u Kotor Varoši, Manojlo Tepić zvani “Mane”, rođen 16.05.1960. godine u mjestu Postolje, Kotor Varoš, Janko Trivić, rođen 04.06.1949. godine u selu Jošavka, Čelinac, Nedeljko Đekanović, rođen 15.11.1958. godine u mjestu Grabovica, Kotor Varoš,

Ovi osumnjičeni su pod istragom zbog počinjenih ratnih zločina nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoši, tokom 1992. godine, ali i u kasnijem periodu.

Oni se terete da su u svojstvu visokih dužnosnika vojske (zapovjednici brigada i bataljona) počinili progon oko 5000 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Kotor Varoši, u okviru kojeg je počinjeno ubistvo najmanje 300 osoba, te mučenja, zlostavljanja, silovanja, nezakonita zatočenja, pljačkanja i drugi oblici zločina.

Počinjeni zločini rezultirali su progonom gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Kotor Varoši, koje se ni danas nije u većoj mjeri vratilo na prijeratna ognjišta i živi u raseljenju diljem BiH i svijeta.

Uporedo sa lišenjima slobode, izvršeni su pretresi kuća, stanova, objekata, poslovnih prostora i vozila koja koriste osumnjičeni.

S obzirom da među osumnjičenima ima nekadašnjih djelatnih osoba vojske i policije koje posjeduju oružje, te osoba sklonih činjenju kaznenih djela, koje bi mogle pružiti otpor, ova akcija planirana je i realizirana uz najveće mjere sigurnosti koje su proveli djelatnici SIPA i Tužiteljstva BiH.

Navedene aktivnosti, rezultat su višemjesečne i sveobuhvatne istrage, u kojoj su tužitelj i stručno osoblje Tužiteljstva BiH ispitali više stotina svjedoka, te proveli veći broj dana na terenu u intenzivnom prikupljanju dokaza.

Među navedenim osumnjičenim ima osoba koje imaju državljanstvo Srbije, te će zbog toga za određen broj osumnjičenih biti zatražena mjera pritvora, kako bi se osiguralo njihovo prisustvo tokom postupka.

Nakon lišenja slobode i provedene akcije, osumnjičeni će biti proslijeđeni u Tužiteljstvo BiH gdje je formiran tim tužitelja, saradnika i stručnog osoblja, koji će provesti dalje aktivnosti na ispitivanju osumnjičeni i podnošenju prijedloga za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane sukladno zakonu.