Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

legendarni trener

Umro je Miroslav Ćiro Blažević

miroslav blazevic pixsell
18.08.2020., Kraljevica- Nogometni trener Miroslav Ciro Blazevic."nPhoto: Sandra Simunovic/PIXSELL"n "n

“Trener svih trenera” rođen je u Travniku 10. februaru 1935. godine

Umro je Miroslav Ćiro Blažević. Legendarni nogometni trener i bivši selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine preminuo je u 88. godini nakon duge borbe s rakom.

Bolest mu je prvi put dijagnosticirana 2011. godine, dvaput ju je pobijedio, ali treći put, nažalost, nije uspio. Za dva dana je trebao proslaviti 88. rođendan.

“Trener svih trenera” rođen je u Travniku 10. februaru 1935.

Nogomet je igrao do 31. godine života, a nosio je dresove Dinama, Lokomotive, Sarajeva, Rijeke i na koncu Siona, a onda je u švicarskom Moutieru odlučio postati trenerom. Ostao je u Švicarskoj te je vodio Vevey i Sion da bi 1979. godine preuzeo švicarsku reprezentaciju. Uspon je počeo 1979. godine kad je došao u Rijeku s kojom je dogurao do četvrtfinala Kupa kupova u kojemu je ispao od Juventusa.

Ćiro je veliki trag ostavioi kao selektor Bosne i Hercegovine. Iako ga dio bh. javnosti nije dočekao s odobrenjem, Ćiro je na svoj način ujedinio reprezentaciju BiH te ubrzo zaslužio podršku čitave zemlje koja je ponovo disala sa svojom reprezentacijom.

Savršeno se uklopio u novu sredinu i zamalo je Bosnu i Hercegovinu odveo na Svjetsko prvenstvo 2010. godine. Ušao je u dodatne kvalifikacije u kojima je izgubio od jakog Portugala ukupnim rezultatom 2:0.

Nakon odlaska iz BiH Ćiro je otišao u Kinu pa u Iran da bi se 2012. vratio u NK Zagreb s kojim je ispao iz lige. U januaru 2014. otišao je u Slobodu iz Tuzle koju je senzacionalno vratio u Premier ligu BiH.

Nakon završetka sezone preuzeo je NK Zadar u kojemu je u januaru 2015. završio trenersku karijeru.