zagreb

Ćiro pokopan u Aleji velikana, brojne poznate ličnosti i građani došli na ispraćaj

ciro

Uz Blaževićev odar bili su izloženi njegovi najveći trofeji, osobne nagrade i priznanja, a tamo su bili i dječaci odjeveni u dresove svih klubova i reprezentacija koje je Ćiro vodio u bogatoj trenerskoj karijeri

Legendarni nogometni trener i hrvatski izbornik Miroslav Ćiro Blažević u srijedu je pokopan u Aleji velikana na zagrebačkom groblju Mirogoj, gdje su njegovom posljednjem ispraćaju nazočile mnoge poznate osobe iz hrvatskog javnog života, kao i brojni hrvatski građani.

Uz izloženi Blaževićev lijes izmjenjivale su se počasne straže u kojima su bili njegovi bivši igrači, predstavnici Dinamove šampionske generacije iz 1982. te “vatreni” koji s kojima je osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj. Bili su tu i njegovi kolege treneri, petorica izbornika hrvatske nogometne reprezentacije, Slaven Bilić, Igor Štimac, Niko Kovač, Ante Čačić i Zlatko Dalić, dužnosnici Hrvatskog nogometnog saveza, kao i poznate osobe iz drugih sfera javnog života s kojima se Ćiro često družio.

Uz Blaževićev odar bili su izloženi njegovi najveći trofeji, osobne nagrade i priznanja, a tamo su bili i dječaci odjeveni u dresove svih klubova i reprezentacija koje je Ćiro vodio u bogatoj trenerskoj karijeri.

Blaževića su na posljednji počinak ispratili i predsjednik Vlade Andrej Plenković te predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Ispraćaj je počeo pjesmom “Otišao je s mirisom jutra”, nakon čega se Zlatko Dalić posljednji put oprostio od “trenera svih trenera”.

“Odlaziš na neko drugo, bolje mjesto igrati drugo poluvrijeme. Ovo prvo, zemaljsko, nažalost, završilo je. Ponosni smo Ćiro što smo bili dio tvog vremena, jer si bio dio svih nas. Da si ovdje, sve bi nas pogledao, nasmijao se, opsovao kako ti znaš i rekao: Sine koliko je raje došlo zbog svog Ćire. Šefe, došli smo svi, tvoja obitelj, tvoji prijatelji, tvoji sinovi iz 1982., tvoji sinovi iz 1998.. Svi smo ovdje da ti se poklonimo i kažemo zadnji put hvala. Ne bi ti dao da mi danas plačemo”, kazao je Dalić.

“Falit ćeš nam, Ćiro. Falit ćeš svojoj obitelji pogotovo. Supruzi, sestri, djeci, unucima. Falit ćeš i onima koji su te poznavali i onima koji nisu. Ušao si u naše živote, obitelji, domove. Ti si naš, Ćiro. Falit ćeš meni, Ćiro. Falit će mi tvoja podrška, savjet, zaštita. Tvoje riječi koje sam tako pažljivo slušao i upijao. Falit će mi trener svih trenera. Ali Ćiro, ti si bio puno više od trenera. Ti si bio jedan, jedini i neponovljivi Ćiro. Džentlmen, veliki čovjek. Gospodin, šarmer, motivator. Svima nama inspiracija. Volio si Bosnu i Hercegovinu, ali od svega najviše svoju Hrvatsku. Bio si veliki domoljub”, poručio je Dalić.

Nakon njegovog govora i molitve okupljeni su se uputili prema mjestu u Aleji velikana, gdje je Miroslav Ćiro Blažević ukopan.

Blažević je preminuo 8. veljače u 88. godini nakon duge borbe s teškom bolešću. U dugogodišnjoj trenerskoj karijeri vodio 19 klubova u Švicarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Kini i Iranu, a trenirao je i pet reprezentacija – Švicarsku, Hrvatsku, Iran, BiH i kinesku U-23 vrstu.

Dva velika rezultata obilježila su mu karijeru – Dinamov naslov prvaka bivše države 1982. godine, te bronca hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj, prenosi Hina.