Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uticaj nekoliko faktora

Kvalitet zraka u Sarajevu bolji, očekuje se poboljšanje narednih dana

sarajevo

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas i naredna tri dana se očekuje relativno stabilna vremenska situacija

Kvalitet zraka u Kantonu Sarajevo je bolji, jer podizanje inverzionog sloja, sunce i temperature pogoduju značajnom padu čestica PM10 u zraku, ali na snazi ostaje epizoda “Pripravnost”.

Zbog značajnog pada koncentracija zagađujućih PM10 čestica u zraku tokom dana na svim mjernim mjestima u Kantonu Sarajevo, kao i najavljenih vremenskih prilika, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS ukinulo je danas epizodu “Upozorenje” za područje kantona. Na snazi ostaje epizoda “Pripravnost”.

U prilog poboljšanju kvaliteta zraka ide i činjenica da je inverzioni sloj dosta visočije u odnosu na prethodne dane, a zbog povećanja temperature očekuju se i manje emisije iz ložišta.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas i naredna tri dana se očekuje relativno stabilna vremenska situacija, uz povećane temperature, bez padavina, sa mogućnošću inverzije u jutarnjim i večernjim satima i vjetrom slabog intenziteta, promjenjivog smjera.

Usljed najavljenih meteoroloških prilika, očekivanja su ipak da će kvalitet zraka oscilirati, te da će povremeno dolaziti do nakupljanja zagađujućih materija u zraku, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.