u 64. godini

Umro legendarni Paolo Rossi, zvijezda Mundijala 1982. godine (VIDEO)

Osvajač “Zlatne lopte” i svjetski šampion iz 1982. godine tokom igračke karijere nastupao je za Juventus, Como, Vicenzu, Perugiu, Milan i Hellas Veronu

Paolo Rossi, legendarni fudbaler koji je najzaslužniji za naslov svjetskih šampiona Italije 1982. godine, preminuo je u srijedu kasno uvečer u 64. godini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vijesti o smrti Rossija objavio je “Rai”, za koji je posljednjih godina radio kao stručni konsultant.

“Strašno tužne vijesti. Napustio nas je Paolo Rossi. Nezaboravni Pablito, koji je učinio da se svi zaljubimo u to ljeto 1982. godine i koji je bio dragocjen i kompetentan radni kolega u ‘Raiju’ posljednjih godina. Počivaj u miru dragi Pablo”, napisao je na društvenim mrežama Enrico Varriale, novinar “Rai sporta”.

Smrt je na društvenim mrežama potvrdila i Rossijeva supruga Federica Cappelletti.

Osvajač “Zlatne lopte” iz 1982. godine tokom igračke karijere nastupao je za Juventus, Como, Vicenzu, Perugiu, Milan i Hellas Veronu. U igračku penziju otišao je 1987. godine.

Za Italiju je odigrao 48 utakmica i postigao 20 golova, od kojih šest 1982. godine na Mundijalu u Španiji, gdje je osvojio i “Zlatnu kopačku”.

Njegov hat-trick u pobjedi 3:2 protiv Brazila, kojom su se “azzurri” plasirali u polufinale. Uslijedila su dva gola za pobjedu protiv Poljske rezultatom 2:0, a potom i jedan gol u finalu u ubjedljivom trijumfu 3:1 protiv Njemačke.

Rossi je bio najbolji strijelac Serije A u sezoni 1977/78 s 24 gola, a osvojio je Kup šampiona, Kup pobjednika kupova, Superkup Evrope i dvije titule šampiona Italije, sve s Juventusom.

Rossi je rođen 23. septembra 1956. godine u Pratu.