Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UO FK Velež: Ne želimo dizati galamu, ali ovako više ne ide

velez

Fudbalski klub Velež uputio je otvoreno pismu u kojem se taj klub osvrnu ne nedavna događanja u bosanskohercegovačkom nogometu te zatražio od Nogometnog saveza BiH i bh. institucija da se odnosi u bosanskohercegovačkom nogometu ovaj put “raščiste do kraja”.

“Naš loš rezultat u ovoj sezoni bio je glavni razlog što nismo željeli ‘dizati galamu’ jer bi je zlonamjernici, sasvim sigurno, tumačili kao našu demagogiju u cilju opravdavanja za vlastite propuste na sportskom polju. Međutim, kada se nedavno oglasio predsjednik FK Sloboda pomislili smo kako se počeo topiti vrh ledenog brijega. Vidjeli smo u tome priliku da se napokon krene u raščišćavanje negativnih odnosa u bh. nogometu”, navodi Velež u otvorenom pismu

Kako je navedeni slučaj podigao dosta medijske “prašine”, u Veležu su očekivali da će konačno doći do obračuna s negativnostima u bh. nogometu, no, kako se navodi, iz Nogometnog saveza BiH klubovima stiže svojevrsni ultimatum koji se mogao iskazati samo jednom kratkom rečenicom: “Hitno potvrdite sve je regularno”.

“Dok organi saveza ili države ne rasvijetle sva dešavanja u našem nogometu, iako pod velikim pritiskom, naš klub odbija potpisati dekret koji ste nam poslali, posebno nakon novih sudačkih lakrdija”, poručili su iz Veleža.

Iz mostarskog kluba upozorili su na niz utakmica iz proteklih sezona, kao i na nuđenje “premija” Veležovim igračima od predstavnika FK Sarajevo, bez znanja Upravnog odbora Veleža, za utakmicu Velež – Široki iz prošle sezone.

U otvorenom pismu navodi kako je sve što se do sada radilo na rasvjetljavanju događanja u bh. nogometa, radilo uglavnom iz osobnog interesa te da se posljednja medijska prašina slegla nakon što je Sloboda izbacila Sarajevo iz Kupa BiH.

“Može se s velikom dozom vjerojatnoće nagađati što se tek radi kad je vlastiti interes u pitanju. Je li moguće da smo odgovor na to pitanje dobili na zadnjoj utakmici Slobode u Mostaru, kada se stekao dojam da će se igrati sve dok Tuzlaci ne postignu pobjednički gol. Je li na taj način ušutkana i završila borba za regularnost natjecanja?”, navodi se u otvorenom pismu.

Velež je upozorio i na neprimjereno ponašanje čelnika Slobode na utakmici igranoj proteklog vikenda.

“Tako smo, od ‘najčišće titule’, kako je u izljevima jeftinog medijskog populizma, sam sebi, ‘tepao’ predsjednik Slobode Azemir Husić, tek vidjeli psovke i vrijeđanja njihovih predstavnika i trenera, koji su valjda mislili da im se dovoljno samo pojaviti u Vrapčićima, a da će pobjeda, samo po sebi, biti upisana. Dokle su jučer bili spremni ići gosti pokazuje i to da je Sabahudin Vugdalić u prekidu utakmice pokušao ući u sudačku svlačionicu.

Šlag na tortu dodao je samoprozvani menadžer Admir Husarić gnjusnim lažima i optužbama na račun Veleža na društvenim mrežama te, ni manje ni više, prijetnjama koje je indirektnim kanalima odaslao pojedinim članovima Upravnog odbora našeg kluba. Ovdje želimo istaknuti i to da dok ovi ljude vode Velež ni jedan igrač kako spomenutog Husarića, tako ni Ibrakovića, više neće potpisati za naš klub”, poručili su iz Veleža.

U otvorenom se pismu dalje navodi kako Velež “ovaj put neće odustati te u raščišćavanje odnosa do kraja”.

“Kao prvo više nećemo dozvoliti da FK Velež u kantonalnom, federalnom i državnom savezu predstavljaju osobe koje se legitimiraju u naše ime, a u biti ih izabere HŠK Zrinjski. Ljudi koji umjesto da pomažu Veležu, spletkare oko njega. Velež će u buduće, dok ova uprava ima legitimitet, predstavljati isključivo pojedinci, koje ona imenuje.

Zato ćemo se boriti i na skorim izborima za organe kantonalnog i državnog saveza iako su pojedinci, koji danas obnašaju te funkcije, a neupućena javnost ih poistovjećuje s Veležom jer su njegovi bivši igrači, skrojili plan zajedno s predstavnicima HŠK Zrinjski, kako da se reizaberu.

Scenarij je jasan, a u praksi glasi: predstavniku Zrinjskog prepustit ćemo mjesto predsjednika saveza, iako ono po rotaciji i zdravoj logici treba pripasti Veležu, a oni će opet nas izglasati da ostanemo u savezu. Neće Vam proći, gospodo!”, kaže se u otvorenom pismu.

Kako bi se stvari raščistile do kraja, iz Veleža pozivaju sve one koji imaju informacije da je u “nečasnim radnjama” sudjelovao netko od članova sadašnjih uprave mostarskog kluba da to javno iznesu, a od bivših igrača i trenera traži se da javno kažu je li bilo tko iz uprave kluba od njih tražio namještanje neke utakmice.

“Od vas gospodo iz vodstva Nogometnog saveza BiH tražimo da konačno pokrenete temeljitu istragu po tom pitanju u cijeloj nogometnoj organizaciji i da u tom pogledu zatražite pomoć i uključivanje nadležnih državnih institucija. Ovim putem tražimo da rukovodstvo Nogometnog saveza BiH hitno zakaže sastanak i primi delegaciju FK Velež.

Za sve one koji vole FK Velež želimo jasno poručiti: odlučniji smo nego ikada prije da FK Velež vratimo tamo gdje na osnovu svijetle, poštene tradicije i istorije i pripada – u vrh bh. nogometa”, stoji na kraju otvorenog pisma FK Velež.