Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uoči revanša sa Željom: Standard u gostima rijetko pobjeđuje

Standard Zeljeznicar

U četvrtak (6. augusta) se na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase – Koševo“ u Sarajevu igra revanš utakmice trećeg pretkola Evropske lige u kojoj će snage odmjeriti fudbaleri Željezničara i Standarda iz Liježa, a za koju vlada veliko interesovanje u bosanskohercegovačkoj prijestolnici.

Prema analizi Anadolu Agency (AA), belgijski klub se ne može pohvaliti previše dobrim rezultatima na gostujućim utakmicama u posljednje vrijeme, što može biti dodatni razlog za optimizam navijača popularno zvanog Želje.

Naime, Standard iz Liježa je od 15 gostujućih utakmica koje je odigrao tokom prethodne sezone upisao devet poraza i samo tri pobjede, te zabilježio tri neriješene rezultata.

Jedan od poraza Standard je doživio i na našim prostorima, tačnije u meču protiv Rijeke u novembru 2014. godine u susretu petog kola „G“ grupe Evropske lige. Fudbaleri Rijeke su tada na stadionu „Kantrida“ pobijedili Belgijance, rezultatom 2:0.

Tim iz Liježa je u grupi završio na posljednjem četvrtom mjestu sa četiri osvojena boda. Bodove su osvojili pobjedom protiv Rijeke kod kuće, rezultatom 2:0, i neriješenim rezultatom (0:0) sa Sevillom.

U ostalim utakmicama zabilježeni su sljedeći rezultati, Feyenoord – Standard 2:1, Sevilla – Standard 3:1 i Standard – Feyenoord 0:3.

Prema zvaničnim podacima, Standard iz Liježa ostvaruje mnogo bolje rezultate na domaćem stadionu.

S druge strane, Željezničar je u posljednjih 15 utakmica na domaćem terenu, u okviru domaćeg prvenstva kao i evropskih takmičenja, upisao 10 pobjeda, tri neriješene utakmice i samo dva poraza, posljednji prošlog vikenda od Radnika od 1:2. Naravno, treba imati u vidu da je Standard igrao protiv daleko kvalitetnijih timova…

Podsjetimo, Standard je prošlog četvrtka u prvoj utakmici trećeg pretkola Evropa lige u Liježu pobijedio Željezničar sa 2:1.

Revanš meč zakazan je za 6. Augusta na najvećem bh. stadionu sa početkom u 20 sati, piše Anadolu Agency.