Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šešelj: Oslobodićemo Republiku Srpsku Krajinu, kad-tad

seselj

 Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) i haški optuženik izjavio je danas da je „Republika Srpska Krajina okupirana i da će je kad,tad osloboditi“.

„Srpska radikalna stranka je uvjerena da srpski narod nikada neće zaboraviti Republiku Srpsku Krajinu i da će Srpska Krajina sigurno jednog dana biti oslobođena. To je teritorija u kojoj vijekovima živi srpski narod, koju je naselio po pozivu austrijskog cara. Kada je razvojačena vojna granica 1881. godine, onda je to bilo pod uslovom da Srbi, u takozvanoj Banovini Hrvatskoj i Slavoniji, budu ravnopravni sa Hrvatima“, rekao je Šešelj na konferenciji za novinare, prenosi Anadolu Agency.

On je naveo da je prilikom formiranja avnojske Hrvatske, ona konstituisana kao zajednička država Hrvata i Srba, kao dva potpuno ravnopravna i konstitutivna naroda.

Šešelj je u sjedištu SRS-a rekao i da je „iz Hrvatske protjerano preko 200 hiljada, a pobijeno nekoliko hiljada Srba“.

Naveo je i da su režimi iz Beograda skrštenih ruku posmatrali, uspostavlјajući diplomatske kontakte sa Hrvatskom i uporno ponavlјajući „pomirlјivi stav prema novoj hrvatskoj, ustaškoj državi, ali to za Srpsku radikalnu stranku ne važi“.

„Mi nikada nećemo priznati nezavisnu hrvatsku državu dok se ne oslobodi okupirana Republika Srpska Krajina. Oslobodićemo je kad, tad. Ako ne mi, onda naši sinovi, naši unuci, naši praunuci. Važno je da neprekidno ponavlјamo da od toga ne odustajemo“, poručio Šešelj dodavši da se ne zna šta donosi historija u periodima od 10, 50 ili 100 godina.

Kako je ukazao „važno je da mi ne odustanemo, a onda ćemo iščekivati priliku, a prilika će doći“.

Prema riječima Šešelja sa Hrvatskom, i sadašnji režim u Srbiji pokušava da, kako je rekao, uspostavlјa navodne prijatelјske odnose.

„Svakim danom dobijaju šamare i pokazuje da to nije moguće, jer Hrvati žele samo jednu stvar, da ponize Srbe, da naškode Srbima, da ih oštete, i to im je duhovna hrana“, istakao je on i upozorio premijera Srbije Aleksandra Vučića da srbijanska strana „ne sme prihvatati nikakvu međunarodnu arbitražu u vezi polјoprivrednog zemlјišta sa lijeve obale Dunava za koje se spore Srbija i Hrvatska“.

Srpska radikalna stranka je povodom 20. godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja”, za srijedu 5. avgust, u 17 sati, zakazala protest ispred zgrade ambasade Hrvatske u Beogradu.