Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vaha očitao lekciju HNS-u: Ne može kokuz trenirati milionere

FBL-JPN-HALILHODZIC-FILES

Niko Kovač je s godišnjom plaćom od oko 200 hiljada eura bio jeftiniji selektor čak i od Safeta Sušića, no ni to, a ni činjenica da je Hrvatska minimum u baražu za odlazak na EP (a, vrlo je blizu direktnom plasmana) nije mu pomoglo da zadrži svoj posao.

Ne možeš trenera plaćati crkavicom i biti prvak Evrope

Vahid Halilhodžić, koji je u burnoj trenerskoj karijeri potpisao snop ugovora, odrađivao gaže od Francuske, Obale Slonovače do Japana, bio hit SP-a s Alžirom i često finansijski vrlo dobro prolazio, prokomentirao je za Index trenutnu situaciju oko selektorske pozicije Vatrenih.

“Zašto stranac ne bi mogao trenirati hrvatsku reprezentaciju, dok svi vaši igrači rade vani? To su priče onih kojima to odgovara. Nisam na izvoru informacija da znam imate li dovoljno iskusne domaće stručnjake, no znam da u tom okruženju ulice, gdje su ti svi prijatelji, selektor živi pod strahovitim pritiskom. Tu svi žele sastavljati ekipu, svi se petljaju i trener mora imati ogromno iskustvo, autoritet i znanje da se tome odupre. Sve oči su uprte u tebe i jedini si krivac. Stranac koji dođe nije toliko opterećen tim okruženjem”, kazao je Vaha.

Na pitanje misli li da stranac može napraviti dobar posao na klupi Hrvatske, Vaha je odgovorio:

“Hrvatska selekcija trenutno je najbolja u Evropi, imate izvanredne igrače, ali za treniranje tako velikih internacionalnih imena treba vam dobar trener da to posloži. Vjerujem da bi Hrvatska s jednim iskusnim stručnjakom koji ima internacionalni autoritet mogla napraviti taj rezultat. Koliko znam, vi ste planirali u Francuskoj napasti i vrh Evrope s tom ekipom. Trener je glavna karika ako je dobar, nije bitno odakle je. To je kao da imate formulu, ali ne znate voziti. Tu treba iskustva i autoriteta pred širom sportskom i društvenom javnošću. Koliko shvaćam vama u Hrvatskoj treba zaista vrhunski stručnjak da vrati izgubljeno povjerenje u ekipu. Kritika je oštra, javnost također, stoga posao može odraditi samo iskusna osoba. To se, dakako, mora i platiti”.

No, stručnjak iz inostranstva puno košta…

“Ne može trener biti na minimalcu, a igrači na milionima. Niko ga u tom slučaju neće cijeniti. Kvalifikacije i plasman na turnir imaju svoju cijenu, no to ionako honorira UEFA nagradom za plasman. Igrači itekako gledaju ko je koliko plaćen, mala je to čaršija i svi sve znaju. Nije se lako nametnuti takvim igračima i javnosti. Ne možeš trenera plaćati crkavicom i biti prvak Evrope”.