Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podignuta optužnica protiv osam policajaca RS-a za zločine u Kravici

BiH

kravice

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je danas optužnicu protiv osam bivših pripadnika Centra za obuku „Jahorina“ u sastavu Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, zbog postojanja opravdane sumnje da su u Srebrenici, u hangaru „Kravice“ 14. jula 1995. godine počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, kada su lišili života više stotina lica bošnjačke nacionalnosti, javlja Anadolu Agency.

Kako je potvrđeno iz srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine, optužnica je podignuta protiv Nedeljka Milidargovića, Alekse Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Bore Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića, koji se terete da su organizovali i učestvovali u egzekuciji kao saizvršioci.

kravica predmeti

Među žrtvama koje su ubijene u hangaru zemljoradničke zadruge “Kravice” do sada je identifikovano više od 1.300 civila bošnjačke nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

Iz srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine se ističe da je ovaj predmet “primjer izuzetne regionalne saradnje između Tužilaštva za ratne zločine i Tužilaštva BiH”.

Podignuta optužnica protiv sam osoba, koje su optužene za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom na području Srebrenice i okoline, 1995. godine, rezultat je zajedničke saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

“Nakon informacije iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije, da je podiguta optužnica protiv osam osoba, državljana Srbije, za ratne zločine počinjene na lokalitetu ZZ Kravica nakon pada Zaštićene zone Srebrenica, u julu 1995. godine, Tužilaštvo BiH izražava podršku kolegama u naporima za rasvjetljavanje, procesuiranje i kažnjavanje počinitelja ratnih zločina”.

Navedene osobe lišene su slobode u akciji srbijanskog tužilaštva i policije u više gradova na području Srbije u martu ove godine.

Tužilaštvo BiH pružilo je pomoć kolegama u procesuiranju ovog predmeta.