Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bogati vlasnici

Već se spominju prva imena koja će Newcastle dovesti, evo koliko smiju potrošiti u januaru

newcastle

Mnogi očekuju da se Newcastle u sljedeće tri godine uključi u borbu za naslov engleskog prvaka, a engleski mediji već su počeli spominjati imena nogometaša koji bi mogli stići u klub

Newcastle United je prodan investitorima iz Saudijske Arabije. Investicijska grupa koju predvodi Saudijski javni investicijski fond (PIF) postala je vlasnica kultnog kluba.

Premier liga odobrila je prodaju nakon što je, kako piše u saopćenju, “dobila pravno obvezujuća jamstva da Kraljevina Saudijska Arabija neće kontrolirati Newcastle United”. Spomenuta briga Premier lige dosad je predstavljala prepreku u završetku posla, no pao je dogovor.

Na čelu PIF-a je Mohammed bin Salman, saudijski princ i prvi čovjek iza kralja u Saudijskoj Arabiji. Upravlja vladom svoga oca, kralja Salmana bin Abdulaziza, i de facto je najmoćniji čovjek u državi.

Newcastle je tako postao klub s najbogatijim vlasnikom na svijetu, ali zbog pravila finansijskog fair-playa ne može preko noći dovesti najbolje igrače. Ipak, u sljedećem prijelaznom roku imat će dovoljno novca za dovesti nogometaše s kojima klub sigurno može izboriti opstanak u ligi.

Salman u januarskom prelaznom roku može potrošiti oko 230 miliona eura jer se bivši vlasnik Mike Ashley pobrinuo da Newcastle u prethodne tri godine posluje u plusu oko 30 miliona eura uz još 50 miliona eura ulaganja u omladinske kategorije i trening-centar.

Mnogi očekuju da se Newcastle u sljedeće tri godine uključi u borbu za naslov engleskog prvaka, a engleski mediji već su počeli spominjati imena nogometaša koji bi mogli stići u klub. Među njima su Luka Modrić, Harry Kane, Keylor Navas, Ousmane Dembele, Sergi Roberto, a ostaje da se vidi koliko je iko od tih imena realan.

Nakon sedam kola u ovoj sezoni Newcastle je predzadnji sa samo tri boda.