Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Večeras ćemo saznati prvog finalistu Kupa BiH: Borac ili Široki Brijeg?

fk borac
Foto: FK Borac/ Facebook

Sutra od 18:00 je na rasporedu uzvratna utakmica drugog polufinalnog susreta između Zrinjskog i Sloge. Prvi susret odigran u Modriči završen je rezultatom 0:0

Borac će ugostiti Široki Brijeg 13 dana nakon prve utakmice polufinala odigrane na Stadionu “Bare” u Čitluku.

Banjalučani su tada kao gosti slavili ubjedljivu pobjedu rezultatom 3:1, čime su stekli veliku prednost uoči večerašnje uzvratne utakmice. Borac je bio potpuno dominantnija ekipa toga dana u Čitluku. U vodstvo su došli u 20. minuti pogotkom Blagaića, Jokić je u 29. minuti udvostručio prednost a Vuković je u 61. minuti bacio Široki Brijeg “na koljena”. Ipak, Široki Brijeg je u 71. minuti pogotkom Mamića uspio ublažiti poraz, ali više od toga nije mogao, piše Scsport.ba.

Borac je tako stekao veliku prednost i jednom nogom je zakoračio u finale Kupa Bosne i Heregovine i približio se “duploj kruni”, što je neskriveni cilj “Crveno-plavih” ove sezone. Međutim, pitanje plasmana u finale je daleko od završenog. Pred nama je još 90 minuta fudbala, a toga su svjesni i u Borcu.

“Ostvarili smo pozitivan rezultat u prvom susretu, ali svi moramo znati da u revanšu ne smije biti opuštanja ni na trenutak. Široki je veoma kvalitetna ekipa koja će u ovom susretu učiniti sve da nadoknadi minus iz prvog meča. Oni jedostavno nemaju šta da izgube i zbog toga moramo biti maksimalno skoncentrisani. Moramo se dobro postaviti na terenu i neutralizirati sve napade rivala”, rekao je Vinko Marinović, šef stručnog štaba Borca, uoči večerašnje utakmice.

Gosti, sa druge strane, iako su najavili da neće doći sa “bijelom zastavom”, na “Gradskom stadionu” će biti lišeni usluga nekoliko standardnih prvotimaca. Članovi ekspedicije Širokobriježana u Banjoj Luci nisu Daniel Lukić, Mihael Kuprešak, Cyrille Kpan, Luka Mamić, Marijan Ćavar, Božo Prusina, Marko Capan, Luka Marin, Ilija Mašić i Josip Bender.

„S obzirom na okolnosti i zgusnut raspored u posljednjem razdoblju u kojem smo odigrali četiri utakmice u 13 dana, lakše ozljede i viroze, te veliku energetsku potrošnju igrača koji igraju u kontinuitetu, bili smo primorani ostaviti neke igrače kod kuće u Hercegovini. Ovo je prilika za igrače koji su manje igrali da se nametnu i pokušaju nadoknaditi zaostatak. Ne idemo s bijelom zastavom, nećemo se olako predati. No, svjesni smo deficita iz prve utakmice. Znam da će ovi momci dati sve od sebe”, rekao je Dino Skender, šef stručnog štaba Širokog Brijega.

Borac je od prve utakmice polufinala u Čitluku, u okviru WWin lige Bosne i Hercegovine, remizirao sa Veležom u Mostaru (1:1, te je savladao Slogu Meridian u Banjoj Luci (1:0). Time je održao prednost nad drugoplasiranim Zrinjskim, inače aktuelnim prvakom i osvajačem Kupa Bosne i Hercegovine.

Široki Brijeg je, sa druge strane, remizirao sa GOŠK-om u Čitluku (2:2) te je poražen u Tuzli od Tuzla Cityja (3:1). Nakon utakmice na “Tušnju” Širokobriježani su uputili oštre kritike na suđenje, kako na toj utakmici, tako i tokom cijele sezone, pitajući se do kada će sve ekipe i fudbaleri biti žrtve nesposobnih sudija.

Glavni arbitar večerašnje utakmice, koju možete pratiti u direktnom prijenosu na Arena Sport 1 Premium, bit će Sabrija Topalović, a njegovi pomoćnici će biti Mirza Demir i Tarik Mulasmajić.

Sutra od 18:00 je na rasporedu uzvratna utakmica drugog polufinalnog susreta između Zrinjskog i Sloge. Prvi susret odigran u Modriči završen je rezultatom 0:0.

Uzvratna utakmica polufinala Kupa Bosne i Hercegovine

18:00 Borac – Široki Brijeg (rezultat prve utakmice – 3:1)