Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mike Johnson

Kongres će razmatrati američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

ukrajina rat vojska
Foto: Facebook

Tri od četiri zakona koje je Johnson predložio pokrivaju Ukrajinu, Izrael i Indo-Pacifik. Četvrti nije odmah bio jasan

Zastupnički dom američkog Kongresa razmatrat će pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon ove sedmice, izjavio je republikanski predsjedavajući Doma Mike Johnson, više od dva mjeseca nakon što je Senat usvojio zakon koji kombinuje ta dva zakona.

Napuštajući sastanak republikanaca u Zastupničkom domu u ponedjeljak navečer, Johnson je kazao da će duboko podijeljeni Dom razmatrati ukupno četiri zakona koji bi također uključivali pomoć Tajvanu, američkim saveznicima u Indo-Pacifiku i prioritetima američke nacionalne sigurnosti.

Odgođena pomoć

-Znamo da nas svijet posmatra da vidi kako reagujemo. Oni posmatraju hoće li se Amerika zauzeti za svoje saveznike i u našem interesu širom svijeta. I hoćemo – izjavio je Johnson novinarima.

Američka pomoć je odgođena zbog Johnsonove nespremnosti da razmotri dvostranački zakon od 95 milijardi dolara koji je Senat usvojio u februaru, uključujući 14 milijardi dolara za Izrael, kao i 60 milijardi dolara za Ukrajinu.

Uključene su i milijarde za jačanje saveznika u Indo-Pacifiku, gdje Kina postaje sve snažnija, i za međunarodnu humanitarnu pomoć.

Johnson je kazao da novi zakoni Zastupničkog doma osiguravaju otprilike isti iznos strane pomoći kao i prijedlog zakona Senata, ali će uključivati razlike, među kojima određenu pomoć u obliku zajma.

Republikanci imaju za cilj da objave zakonski tekst već u utorak ujutro, ali će pratiti period od 72 sata prije glasanja. Johnson je kazao da bi se glasanje o usvajanju moglo održati u petak.

Napor za propuštanje pomoći postao je urgentan nakon iranskog raketnog i napada dronovima na Izrael tokom vikenda, uprkos žestokom protivljenju u duboko podijeljenom Kongresu.

Tri od četiri zakona koje je Johnson predložio pokrivaju Ukrajinu, Izrael i Indo-Pacifik. Četvrti nije odmah bio jasan.

Razlozi za odgađanje

Pristalice su insistirale da bi široka mjera pomoći iz inostranstva usvojena sa 70 posto podrške u Senatu dobila sličnu podršku u Domu. Johnson je, međutim, naveo različite razloge za odgađanje, među kojima su potreba da se dolari poresknih obveznika usmjere na unutrašnje probleme i nevoljkost da se poduzmu mjere Senata bez više informacija.

Jonhson se takođe suočava sa prijetnjom žestokih desničarskh republikanaca da će ga svrgnuti sa mjesta predsjedajućeg ako dopusti da pomoć Ukrajini napreduje. Mnogi na desnici, posebno oni koji su blisko povezani s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji je bio skeptičan prema pomaganju Kijevu u njegovoj borbi protiv Rusije, žestoko se protive slanju novih milijardi dolara Ukrajini.

Klub za slobodu Zastupničkog doma – grupa republikanskih tvrdolinijaša s oko tri desetine članova – objavila je u ponedjeljak saopćenje u kome poziva na pomoć Izraelu, ali ne i Ukrajini, i odbacuje kao “lažnu” svaku sugestiju da bi napad na Izrael trebao pomoći da se olakša put ka više sredstava za Kijev.

Predstavnik Andy Biggs, član Kluba za slobodu, izjavio je novinarima da mu se dopada ideja o odvojenim zakonima, ali da ih mora vidjeti prije nego što se obaveže da će glasati za njih, prenosi Reuters.