Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz ciklusa "Krah civilizacije"

U Zagrebu otvorena izložba sarajevskog slikara Izeta Alečkovića

izet aleckovic
Foto: Ambasada BiH u Zagrebu

Predstavljeno je 30-tak radova iz opusa “Krah civilizacije“, koji su nastali 2002. godine, kada je umjetnik učestvovao na svjetskoj izložbi Dokumenta u njemačkom Kasselu

Uz Svjetski dan umjetnosti, u Kulturno-informacionom centru Bosne i Hercegovine u Zagrebu otvorena je izložba akademskog slikara Izeta Alečkovića, na kojoj su predstavljena djela iz ciklusa “Krah civilizacije“.

U prisustvu ljubitelja umjetnosti, te predstavnika diplomatskog kora, izložbu je otvorila ambasadorica BiH u Hrvatskoj Elma Kovačević. O Alečkovićevom stvaralaštvu govorili su Dževdet Tuzlić i Esad Bajtal.

Predstavljeno je 30-tak radova iz opusa “Krah civilizacije“, koji su nastali 2002. godine, kada je umjetnik učestvovao na svjetskoj izložbi Dokumenta u njemačkom Kasselu.

-Alečkovićeve slike svojevrsni su ‘portret’ umjetnika koji ih stvara, spoj snage i energije njegove figure, na jednoj, a krhkosti ustreptale, nježne i dobročiniteljske duše, na drugoj strani. Njegove slike plod su unutarnjeg nemira koji ga obuzima, njegova zapitanost nad sudbinom pojedinca i svijeta nalazi se u tragovima svih njegovih slika koje odražavaju nepristajanje da je predapokaliptična zbilja zaista ovdje i sada, pred našim očima – rekao je, između ostalog, na otvaranju novinar Dževdet Tuzlić.

Obraćajući se prisutnima, Esad Bajtal naglasio je kako su Alečkovićeve slike ožiljci na njegovu duhovnom tijelu i pobuna protiv ideologizacije zla, racionalizacije smrti, njenog pravdanja, te osmišljavanja besmisla i obesmišljavanja života.

-Ovo je likovna i ljudska pobuna protiv nestvarnog mira i stvarnog nemira koji živimo u ovom času, u kome nečovjek gazi čovjeka silujući pravdu, istinu, logiku i smisao življenja – kazao je, između ostalog, Bajtal.

Izet Alečković ovom prilikom je rekao da gledajući radove koji su izlagani i u Kasselu, čini se da su postali i mnogo aktuelniji od onog vremena kada ih je stvarao 2002. godine.

Izložba Izeta Alečkovića je još jedan napor, kako navode iz u Kulturno-informacionog centra BiH i Ambasade BiH u Zagrebu, da bh. umjetnike i kulturu, u ovom konkretnom slučaju likovnu umjetnost, približe Zagrebu.

-Da je približimo građanima, približimo svim onim ljudima, uključujući i ljude iz BiH koji ovaj prostor doživljavaju kao svoj prostor -kazao je voditelj Kulturno-informacionog centra BiH u Zagrebu Zoran Perković.

Izložba će biti otvorena narednih 14 dana.