Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kompjuterski kriminal

Poznati haker iz BiH uhapšen u Hrvatskoj

haker prevara kompjuter
Foto: Pixabay
Ilustracija

Kako je saopšteno iz MUP-a RS navodeći inicijale, obaviješteni su od strane Nacionalne jedinice EUROPOL-a Republike Hrvatske da je A.B. iz Banjaluke uhapšen 28.03.2024. godine u Hrvatskoj

Banjalučki haker Aljoša Borković uhapšen je u Hrvatskoj zbog više krivičnih djela kompjuterskog kriminala, potvrđeno je za “Nezavisne novine”.

Za njim je inače Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ranije raspisalo potragu.

Kako je saopšteno iz MUP-a RS navodeći inicijale, obaviješteni su od strane Nacionalne jedinice EUROPOL-a Republike Hrvatske da je A.B. iz Banjaluke uhapšen 28.03.2024. godine u Hrvatskoj.

Njemu je 29.03.2024. godine Opštinsko državno tužilaštvo u Sisku određen istražni pritvor u trajanju od najduže mjesec dana zbog osnovane sumnje da je počinio više krivičnih djela iz oblasti kompjuterskog kriminaliteta.

“Podsjećamo, MUP Republike Srpske je u ranijem periodu Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka dostavilo više izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv lica A.B. zbog počinjenih više krivičnih djela iz oblasti kompjuterskog kriminaliteta ali i drugih krivičnih djela bliže opisanih Krivičnim zakonikom Republike Srpske, izvršenih na štetu više pravnih i fizičkih lica iz BiH, ali i Hrvatske”, navode iz MUP-a RS.

O rezultatima izvršenih provjera obaviješten je postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.