Premijer liga BiH

Velež upisao važnu pobjedu protiv Širokog na Pecari

nk-siroki-brijeg-fk-velez–12

Strijelci za Velež su bili Nemanja Anđušić u 2. i Denis Zvonić u 93. minuti iz penala

Hercegovačkim derbijem Širokog Brijega i Veleža na Pecari kompletirano je 26. kolo Premijer lige BiH, a Rođeni su ostvarili veoma bitan trijumf od 0:2.

Bio je to duel dvije ekipe koje su u borbi za Evropu, a uoči ovog derbija bile su na istom bodovnom učinku – imale su po 45 bodova. Tako se da zaključiti da su Rođeni ovim trijumfom u gostima protiv direktnog rivala napravili veliki korak ka evropskim takmičenjima.

Strijelci za Velež su bili Nemanja Anđušić u 2. i Denis Zvonić u 93. minuti iz penala.

Viđen je veliki broj šansi u prvom poluvremenu. Prvi je zaprijetio Široki, a na visini zadatka je bio Slaviša Bogdanović, da bi u narednom napadu na drugoj strani Velež već poveo.

Iskoristili su Rođeni svoju prvu šansu, a strijelac je bio Nemanja Anđušić udarcem sa 12-13 metara. Igrao se tada tek 2. minut.

Odmah nakon toga inicijativu preuzima Široki Brijeg, koji veliku priliku ima u 29. minuti. Tada Poljak Zachara prvo sa šest metara šutira glavom, Bogdanović to brani, a potom Mateusz Zachara sa tri metra ne uspijeva ubaciti loptu u mrežu i ponovo ga zaustavlja Bogdanović.

Imao je i Velež još jednu sjajnu šansu. Nakon centaršuta s lijeve strane Dejan Georgijević je šutirao glavom, ali ga je izvanredno zaustavio Dario Miškić.

Široki je prijetio i preko Mate Stanića, ali bezuspješno, te se na odmor otišlo s vodstvom Rođenih 0:1.

U nastavku slična priča. Velež je opet defanzivno stao kao u velikom dijelu prvog poluvremena, a Široki je imao inicijativu, ali je teško dolazio do pravih šansi.

Prijetio je dalekometnim udarcem u 58. minuti Zachara, ali Bogdanović je opet dobro odbranio. U 75. minuti opasan napad Veleža, ali na kraju Haris Ovčina šutira pored gola i propušta riješiti pitanje pobjednika.

Već minut kasnije, u 76., dosuđen je penal za Velež nakon što je S. Jurić oborio Zeljkovića. Odgovornost je preuzeo Brandao, ali je njegov šut s 11 metara odbranio Miškić.

U 80. minuti se opet istakao večeras izvrsni Bogdanović, koji je odbranio dalekometni pokušaj Stanića. Golman Veleža je definitivno, uz Anđušića, večeras bio najzaslužniji za pobjedu Rođenih.

U sudijskoj nadoknadi dosuđen je novi penal za Rođene, a ovaj put je u93. minuti Denis Zvonić bio siguran i postavio konačnih 0:2.

Široki Brijeg – Velež 0:2 (Anđušić 2′, Zvonić 90+3’p)

Stadion: Pecara. Sudija: Zoran Grbić. Žuti kartoni: Čuljak, Begić (Široki); Hasanović, Cheshmeddjiev, Vehabović, Radovac, Brandao (Velež).

ŠIROKI BRIJEG: Miškić, Musa, M. Jurić, Medić (Šabić), Čuljak, Stanić, Vukoja (S. Jurić), Begić, Jurlj (Maganjić), Ikić, Zachara.

VELEŽ: Bogdanović, Zeljković, Ćosić, Cheshmedjiev (Zvonić), Dario, Vehabović (Behram), Hasanović (Osmić), Radovac, Anđušić (Pršeš), Brandao, Georgijević (Ovčina).