Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliki sponzori FIFA-e zabrinuti: Nogometu je ukaljan obraz

Swiss police raid FIFA hotel and arrests officials

Glavni sponzori svjetske nogometne asocijacije /FIFA/ izrazili su “ozbiljnu zabrinutost”, nakon što je Washington optužio zvaničnike ovog tijela za reketiranje, prevaru i pranje novca.

Izražavajući duboku zabrinutost zbog optužbi, kompanija “Coca-cola” saopštila je da je ovaj slučaj “okaljao misiju i ideale Svjetskog šampionata u nogometu”.

Glavni sponzori FIFA-e, uključujući kompanije “Adidas”, “Coca-cola”, “Visa”, “Sony”, “Gazprom” i “Hyundai/KIA” suočavaju se sa pozivima da pojačaju pritisak na FIFA-u, dok se povećava broj optužbi za korupciju.

Iz “Adidasa” je saopšteno da je ova kompanija u potpunosti posvećena kulturi koja promoviše visoke etičke standarde i da isto očekuju od svojih partnera.

Sedam zvaničnika FIFA-e uhapšeno je juče u švicarskom gradu Cirihu, a istragom je obuhvaćeno 14 lica.

U međuvremenu, za danas je zakazan sastanak Evropske nogometne unije /UEFA/, na kome će se odlučiti o eventualnom bojkotu sutrašnjeg glasanja za predsjednika FIFA-e.

UEFA je saopštila da su posljednji događaji “tragedija za FFA-u i da “kaljaju ugled nogometa u cjelini”, te da je korupcija duboko ukorijenjena u kulturu FIFA-e, podsjeća BBC.