Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Veterani – strijelci”: Izdvojili se Ibišević i Ronaldo

ibisevic-proslava

Vedad Ibišević drugi je najbolji strijelac u ligama petice ako govorimo o igračima starijim od 33 godine, objavio je jučer WhoScored. Društvo mu s istim brojem golova pravi Cristiano Ronaldo koji je godinu mlađi od njega, dok je broj jedan Glen Murray iz Brightona sa jednim golom više. Iza Ibiševića i Ronalda su Arjen Robben i Mario Gomez sa po tri gola.

Dobre igre Ibiševića bile su povod uglednom Bildu da jučer objavi opsežan razgovor u kojem se Vedo dotakao karijere koja je na zalasku. Njegov prvi evropski klub bio je Paris Saint Germain u koji je došao 2004. iz SAD-a gdje je dospio kao izbjeglica iz Vlasenice.

– To je bio prevelik korak za mene. Igrati za klub poput PSG-a je bilo uzbudljivo, ali za mladog igrača je veoma važno da igra i postiže golove. To nisam imao u Parizu, kazao je 34-godišnji napadač koji je potom otišao u Njemačku gdje je igrao za Alemanniju Aachen i TSG Hoffenheim.

Upravo je u Hoffenheimu doživio najtežu povredu u karijeri i to kada je postigao 18 pogodaka u 17 utakmica Bundeslige. Pokidao je križne ligamente na pripremama za nastavak sezone, no Zmaj se vratio jači nego ikada.

– Nakon ozbiljne povrede, sve je bilo do mentaliteta. Želja za borbom kako bih ostvario svoj životni san me je dovela tu gdje sam sad, dodao je Ibišević.

Nakon odlaska iz Hoffenheima, on je otišao u Stuttgart odakle je 2015. prešao u glavni grad Njemačke gdje i sada igra za Herthu.

– Dajem sve od sebe i nadam se da ću impresionirati trenera koji me cijeni i poštuje, dodao je na kraju.