Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Emmanuel Adebayor

Višćin saigrač se pokušao ubiti, prijatelj ga spasio u zadnji tren

adebayor visca

Sada ima 35 godina, nastupa za turski Basaksehir, koji se trenutno nalazi na liderskoj pozicij turske Superlige, dok je svoju karijeru počeo u francuskom Metzu

Emmanuel Adebayor je ostavio dubok trag u Premiershipu posebno u Londonu, gdje je nastupao za klubove poput Arsenala, Tottenhama, Crystal Palacea, dok je odigrao i tri sezone pod ugovor za Manchester City.

Sada ima 35 godina, nastupa za turski Basaksehir, koji se trenutno nalazi na liderskoj pozicij turske Superlige, dok je svoju karijeru počeo u francuskom Metzu.

– Imao sam samo šesnaest godina, sve što sam htio je da pomognem svojoj porodici. Kada je porodica siromašna, svi su siromašni. Tu postoji velika solidarnost. Međutim, kada jedan uspije, onda kao da duguje svima. U Metzu sam imao oko 3.000 funti mjesečno (3.469 eura). Moja porodica je zahtijevala kuću od pola miliona funti (578.302 eura), klub se umorio od takvih zahtjeva. Sjećam se jedne noći da sam sjedio na mom krevetu i zapitao se: “Šta radim ja ovdje? Niko nije zadovoljan sa mnom, šta je onda poenta življenja?” Ispod mene je bila apoteka, kupio sam mnoštvo lijekova na izgovor da je za siromašne u mojoj zemlji. Onda sam pozvao najboljeg prijatelja koji mi je rekao da se smirim, da sam čovjek koji može promijeniti Afriku. To me je spasilo, zahvalan sam mu na tome – izjavio je Adebayor za engleske medije

Na kraju se okrenuo ka Istanbulu i Turskoj.

– Dobro mi je u Istanbulu. Imamo Robinha, Ardu Turana, Gaela Clichyja. S njim sam igrao u Cityju, Arsenalu, sada i ovdje. Ne bih se iznenadio da kupi neko imanje kod mene u Togu. Moj posljednji izazov je osvajanje ligaške titule prvi put. Na vrhu smo i želim je – završio je Adebayor.