Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bivši fudbalski as

Vlado Čapljić: Pokušavaju nam objasniti da se ovdje fudbal igra od ‘90.

Vlado Capljic

Bivši fudbalski as je za AA govorio o Premijer ligi BiH, svojim bivšim klubovima, nadanjima za Euro 2021. godine…

Legendarni fudbaler i trener Željezničara Vlado Čapljić zadovoljno konstatuje da mu prija pogled na tabelu Premijer lige BiH poslije tri odigrana kola. U intervjuu za Anadolu Agency (AA), čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag u sarajevskom fudbalu, uvjeren je da će se titula ove sezone vratiti na Grbavicu.

“Sarajevo je već dvije godine šampion i mislim da je došlo vrijeme da titula promijeni vlasnika. Pratio sam početak prvenstva, vidim da je Željo lijepo skockao ekipu i da su pokazali najviše u prva tri kola. Pobijediti Velež s 3:0 je dokaz kvaliteta, tim prije što su ‘rođeni’ u mostarskom okršaju protiv Zrinjskog jasno stavili do znanja da će ove sezone biti tvrd orah svakoj ekipi. Svakako da će Sarajevo, Zrinjski i eventualno Široki držati korak u borbi za prvo mjesto, ali su svi oni ispoljili određene oscilacije na startu šampionata. Zato tvrdim da je Željo najozbiljniji kandidat i bio bih presrećan ukoliko se titula vrati na Grbavicu”, rekao je Čapljić.

Čudno je igrati fudbal pred praznim tribinama i u sablasnom ambijentu.

“Igrao sam za Željezničar u najslavnijem periodu sarajevskog fudbala i znam šta znače pune tribine Koševa ili Grbavice. Navijači bukvalno nose svoje ljubimce i predstavljaju 12. igrača na terenu. Doduše, novonastale okolnosti možemo da posmatramo i iz drugog ugla. Želji će biti lakše da na strani dolazi do bodova, jer neće imati protiv sebe pritisak publike koji u nekim malim sredinama umije itekako da ga izbaci iz kolosijeka. Dakle, ima tu i pozitivnih detalja, ali je svima u interesu da se situacija s koronom što prije normalizuje i da se fudbal ponovo igra u prepoznatljivom ambijentu”, izjavio je Čapljić.

Od svih klubova za koje je nastupao tokom karijere, Čapljić je najbolje upoznat sa situacijom u Partizanu.

“Živim u Beogradu i normalno je da najviše vremena provodim na stadionu u Humskoj i na terenima Sportskog centra Teleoptik. Crno-bijeli su ušli u prvenstvo s velikim ambicijama, ali nije sve krenulo kako smo željeli. Poslije veoma teške i komplikovane pobjede protiv Napretka, uslijedio je neočekivani kiks u Novom Pazaru i tek smo s Javorom iz Ivanjice pokazali svoje pravo lice. Partizan nema drugog izbora nego da napadne duplu krunu i da na taj način stane na put dominaciji ‘vječitog rivala’ (Crvena zvezda op.a). Ne brinem zbog bodovnog zaostatka, bitno je nastaviti u pobjedničkom ritmu i u derbiju s Crvenom zvezdom iskoristiti šansu za povratak na čelo tabele”, rekao je naš sagovornik.

Nekadašnji libero Partizana apostrofira ulogu stranaca u timu Save Miloševića i poručuje da će oni biti najjače oružje u pohodu na trofeje i na plasman u grupnu fazu Lige Evrope.

“Čini mi se da je Partizan apsolutno pogodio s izborom stranaca. Asano, Sadik, Suma i Natko, sva četvorica imaju veliki kvalitet i zaslužuju da budu tu gdje jesu. Svojim iskustvom doprinose razvoju mlađih igrača, a fudbalskom vještinom prave očiglednu razliku na terenu. To i jeste poenta kada dovedete stranca, da bude duplo bolji od nekog domaćeg igrača i da na taj način opravda uložena sredstva. Korist je obostrana, a u tom slučaju i djeca iz omladinske škole lakše stasavaju jer imaju pored sebe lidere koji znaju da ih usmjere na pravi put”, ispričao je Čapljić.

Postoji još jedan klub u regionu koji u Vladi budi najljepšu moguću emociju.

“Dinamo je u moje vrijeme bio tek četvrti klub velike četvorke. A sada su daleko ispred svih i već godinama nemaju ravnopravnog rivala u Hrvatskoj. Uspjela je Rijeka jedne sezone da im pomrsi račune, sada se Osijek budi, volio bih da se i Hajduk vrati u trku za titulu. Meni je prije svega bitno da se što više ‘naših’ reprezentacija kvalifikuje na Evropsko prvenstvo 2021. godine. Držim palčeve Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji da se poslije baraž mečeva u oktobru i novembru pridruže Hrvatskoj. Džeko je već na zalasku karijere i ne može više sam da rješava utakmice, potrebna mu je podrška još nekih igrača. Srbija u Mitroviću ima jedan ogroman resurs i velikog aduta za utakmicu protiv Norveške. Momak je zaista u fantastičnoj formi i nije slučajno na korak od obaranja Bobekovog rekorda po broju golova za nacionalni tim”, rekao je Čapljić.

Braneći boje Željezničara, Čapljić je najžešće duele vodio protiv još jedne legende sarajevskog fudbala, Predraga Pašića.

“Sticajem okolnosti, igrao sam beka na početku karijere, jer je Hajrudin Saračević bio nezamjenljiv na poziciji libera. Tako sam dolazio u situaciju da čuvam krilne igrače protivničkih ekipa. Recimo, Rožića iz Olimpije ili Pašića iz Sarajeva. Žao mi je zbog svega što se desilo s Predragom u posljednje vrijeme. Ne bih želio da ulazim u pravne detalje čitavog slučaja, ali sam siguran da je Pašić od Sarajeva zaslužio mnogo više od tog stana. Najbolje godine karijere je proveo u bordo dresu, bio je vedeta generacije koja je na Koševo donijela drugu titulu u istoriji kluba i ponosno je pronosio slavu Sarajeva i u dresu s državnim grbom. Činjenica je da živimo u vremenu u kome neki novokomponovani pisci istorije pokušavaju da nam objasne kako se fudbal na ovim prostorima igra od 1990. godine. A sve prije toga su jednostavno obrisali gumicom. I to nije slučaj samo sa Sarajevom, već i sa Beogradom, Zagrebom, Splitom… Nažalost”, nostalgično je konstatovao Čapljić na kraju intervjua za Anadolu Agency (AA).