Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Fudbal

Vlasnik Phoenix Sunsa želi kupiti španski Levante

24/06/2015

Američki bankar i većinski vlasnik NBA momčadi Phoenix Suns Robert Sarver ponudio je 55 miliona eura za kupovinu španskog nogometnog prvoligaša Levantea.

[pull_quote_right]Robert Sarver u januaru je htio kupiti većinski udio u posrnulom škotskom velikanu Glasgow Rangersu[/pull_quote_right]

Fondacija Levante, vlasnik 72 posto klupskih dionica, u utorak je većinom glasova odlučila početi pregovore o prodaji kluba osnovanog 1910. godine. Od 31 člana 24 su glasovala za otvaranje pregovora.

Klub iz Valencije lani je završio na 14. mjestu u španskom nogometnom prvenstvu. Uprava je sredinom juna izjavila da nema ni ekonomske niti sportske potrebe za prodajom, no napomenula je da želi napraviti iskorak u kvaliteti. Levante ima dug od 28 miliona eura no on ne ugrožava stabilnost kluba.

Detalji i planovi američkog ulagača nisu objavljeni.

Robert Sarver

Robert Sarver u januaru je htio kupiti većinski udio u posrnulom škotskom velikanu Glasgow Rangersu, no uprava je odbila njegovu ponudu od 20 miliona funti uz obrazloženje da većina dioničara ne bi podržala takvu odluku. Bio je to drugi pokušaj 53-godišnjeg američkog bankara da kupi Rangerse, nakon što je prvobitno ponudio 18 miliona funti, što je vodstvo kluba ocijenilo nedovoljnim.

Posljednjih godina, od izbijanja ekonomske krize u Španiji, azijski i arapski bogataši kupili su udjele u nekoliko španskih prvoligaša poput Malage i Atletico Madrida. Lani je singapurski poduzetnik Peter Slim postao vlasnik Valencije koja je ove sezone zauzela četvrto mjesto u španskom prvenstvu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.