Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Gratz: Ne možete skidati s biroa ljude čiji su prihodi ispod minimalca

24/06/2015

Dennis Gratz, zastupnik u Parlamentu Federacije iz Naše stranke, danas će u parlamentarnu proceduru uputiti Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, kako bi se prekinula praksa “uklanjanja” sa spiskova zavoda za zapošljavanje onih lica koja u toku mjeseca ostvare 25 odsto prosječne plate.

[pull_quote_right]Možda ni ovo rješenje nije idealno, ali je poštenije i spriječiti će Vlast da vas zbog 208 KM skine sa biroa da pokaže kako je manje nezaposlenih[/pull_quote_right]

“Vi sad imate odredbu koja kaže da će se nezaposlenim smatrati oni građani čiji prihod ne prelazi 25 odsto mjesečno prosječne plate u Federacije. Dakle, po tom propisu, zaposlenim se smatraju oni koji ostvaruju primanja iznad 25 odsto, a ispod minimalne plate u Federaciji. Tako, trenutna praksa kaže da ljudi koji zarade iznad 208 maraka lete s biroa. Zbog čega, zbog prikazivanja smanjenja broja nezaposlenih, zbog pravljenja ušteda na najugroženijim koji nastoje iznaći osnovna sredstva za život?”, rekao je Gratz.

“Po novom prijedlogu, sa biroa bi se skidala lica tek kad u posljednjih 12 mjeseci ostvare prihod veći od 12 najnižih mjesečnih plaća u Federaciji. Dakle, ako u prosjeku mjesečno ne zarađujete više od minimalca, mogli biste ostati na birou. Možda ni ovo rješenje nije idealno, ali je poštenije i spriječiti će Vlast da vas zbog 208 KM skine sa biroa da pokaže kako je manje nezaposlenih. Sistem u kojem izgubite prava sa biroa za zapošljavanje, zato što ste u jednom mjesecu zaradili novac po osnovu ugovora o djelu naprimjer, nepravedan je i nepraktičan”, kaže Gratz.

“Predložio sam da se ove izmjene donesu po skraćenom postupku, međutim, njihovo usvajanje ovisi o tome koliko će Parlament uopće efikasno raditi u mjesecima pred nama”, zaključio je Gratz.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.