Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vodeći klubovi Evrope već “spiskali” pola milijarde eura

umtiti

Najveći evropski klubovi ovog su ljeta bili brži u realizaciji transfera nego inače. Prijelazni rok traje do 31. avgusta i još ima dosta vremena za najspektakularnije transfere, ali mnogi su već ostvareni i potrošeno je puno novca.

Trenutno deset najrastrošnijih klubova Evrope – Real, Barcelona, Atletico, Bayern, Borussia, PSG, Juventus, Manchester City, Manchester United i Chelsea – potrošili su ukupno 550.6 miliona eura dok su uprihodili prodajom 245.95 miliona. Bilanca je, dakle, debelo negativna i iznosi – 304.65 miliona.

Real je nekako najtiši. Do sada je investirao „samo“ 30 miliona eura u povratak Alavara Morate na Santiago Bernabeu. Zaradio je nešto od prodaje Čeriševa, Medrana i Mascarella, ali je i dalje u negativi 20.5 miliiona eura.

Budući da tek slijede najveće kupovine, minus će do kraja avgusta odletjeti u nebo. Od većih zvijezda na meti Reala su Andre Gomes, koji je navodno na korak od Bernabeua, te Bayernov dvojac Alaba i Lewandowski. Camp Nou i Santiago Bernabeu pažljivo se posmatraju i kad netko prvi povuče jaki potez, zacijelo će uslijediti reakcija.

U Barceloni su navodno poprilično zabrinuti šuškanjem da bi Real mogao dovesti ako ne svu trojicu, onda barem dvojicu od trojice spomenutih nogometaša. U tom slučaju može se očekivati da će Barca odgovoriti kupovinom barem jedne veće zvijezde.

Potpisala je nove lukrativne ugovore sa sponzorima i može si to sada dozvoliti. Barcelona je već investirala 44.75 miliona eura u francuske defanzivce Umtitija i Dignea. Danija Alvesa je pustila besplatno u Juventus, a za Marca Bartru dobila je 8 miliona eura od strane Borussije Dortmund.

bartra

Marc Bartra

Barca još uvijek traži kvalitetnu zamjenu za napadački trio Messi, Neymar i Suarez. U „fajtu“ je s Realom za talentovanog Brazilca Gabrieala Jesusa.

Atletico je doveo Gaitana, Vrsaljka i Dioga Jotu za ukupno 48.2 miliona eura, dok je uprihodio tek 6.5 miliona za Baptistãoa i Guilavoguiju. Diego Costa je na pragu povratka na Vicente Calderon i sigurno neće biti jeftin. Borussia Dortmund napunila je kasu sa 107 miliona prodavši Mkhitaryana, Hummelsa i Gündogana. Pola od toga je potrošila na šest novih pojačanja, a još je u planu i povratak Goetza iz Bayerna.

PSG dominira na francuskom tržištu i ima velike planove, ali Parižani nisu previše trošili. Od većih pojačanja ističemo tek kupovinu Krychowiaka. Ibrahimović je otišao besplatno u Manchester United, a na Dignea su prodali Barceloni. Minus je ipak 34 miliona eura.

Bayern je doveo Hummelsa i Renata Sanchesa za 73 miliona eura, a prodajom Rodea, Hojbjerga i Benatije uprihodio je 30 miliona.

Juventus je bio prilično aktivan. Prodao je Moratu i još nekoliko manje poznatih igrača te doveo Pjanića i Benatiju, a otkupio je i Leminu od Marseillea.

pjanić marotta

Miralem Pjanić

„Bianconeri“ imaju u planu potrošiti ogromna sredstva na Pjacu i Higuaina. Ako argentinski i hrvatski napadači dođu, miliona će nekoga prodati. Možda Pogbu.

Manchester United je opet puno trošio. Investirao je 80 miliona eura u Baillyja i Mkhitaryana, a Mourinho još želi dovesti Pogbu. Manchester City je uložio 47 miliona u Gundogana, Nolita i Zinchenka, ali to je još daleko od onog što želi Guardiola.

Chelsea je potrošio čak 74.8 miliona na Batshuayija i Kantea, ali sigurno će solidno zaraditi prodajom Coste.