Sindikat profesionalnih fudbalera

Vraćanje amaterskog statusa u Premijer ligu ne donosi ništa dobro fudbalu

derbi

Napominju da igrači Premijer lige Bosne i Hercegovine, zahvaljujući svom profesionalnom statusu, imaju kakva-takva prava

– Upravni odbor Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH, u izjavi za mediji povodom medijskih navoda o vraćanju amaterskog statusa u Premijer ligi Bosne i Hercegovine od naredne sezone, navodi da odgovorni moraju odustati od takve odluke, jer ona ne donosi ništa dobro bh. fudbalu.

Napominju da igrači Premijer lige Bosne i Hercegovine, zahvaljujući svom profesionalnom statusu, imaju kakva-takva prava.

Smatraju da je i sadašnji status potrebno unaprijediti, poboljšati kroz novi standardni ugovor i izmjene pravila, kako bi se prava igrača dodatno osnažila.

– Međutim, povratak amaterskog statusa u prvi rang takmičenja bh. fudbala vraća nas nekoliko godina unazad i otvara prostor za brojne malverzacije i kršenja zakona čemu smo svjedočili u periodu kada su takvi ugovori bili dozvoljeni u Premijer ligi BiH. Odgovorni moraju odustati od takve odluke, jer ona ne donosi ništa dobro bh. fudbalu – poručuju u izjavi za javnost iz Upravnog odbora Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH.