Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lajkovi i kalkulacije

Vranić i Vlada KS se predomislili: Nema testova za sve navijače Sarajeva i Želje

vranic (1)

Građanima u BiH, pa tako i fudbalskim navijačima, preko glave je političara koji jučer pričaju jedno, a danas drugo

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić dao je danas dodatne upute vezane za provođenje neophodnih higijensko-epidemioloških aktivnosti uoči održavanja sutrašnje utakmice FK Sarajevo sa moldavskim Milsamijem na stadionu “Asim Ferhatović Hase” na Koševu.

Svi posjetitelji se na stadionu prije i tokom utakmice moraju pridržavati svih trenutno vazećih epidemioloških mjera, među kojima je najvažnija propisana fizička distanca, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

– Ne trebaju se testirati oni koji se prebolovali SaRS CoVID-19 u zadnjih šest mjeseci, oni koji su vakcinisani prvom dozom u zadnjih 14 dana, svi oni koji su vakcinisani i revakcinisani, oni koji imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata, kao i brzi antigenski test ne stariji od 24 sata, te mlađi od 18 godina – precizirao je ministar Vranić.

Objasnio je da je za potrebe održavanja međunarodne utakmice mostarskog Veleža, koja je nedavno odigrana na stadionu Grbavica, testirano 1.300 navijača brzim antigenskim testovima, koje je osiguralo Ministarstvo zdravstva, kao i da je taj broj određen na osnovu broja od 8.000 navijača kojima je bio dozvoljeno prisustvo na ovom nogometnom susretu.

– Istom kalkulacijom na dozvoljenih 9.300 navijača Sarajeva Ministarstvo zdravstva KS je osiguralo 1.500 besplatnih antigenskih testova kojima će se testirati navijači koji ne pripadaju niti jednoj od prethodno nabrojanih kategorija – obrazložio je Vranić.

Zanimljivo, je da ministar Vranić i Vlada KS nisu spominjali nikakve “kalkulacije” do sada. A, to se može vidjeti iz originalnog saopštenja objavljenog 9. jula, u kojem su poručili kako “će biti osigurano besplatno brzo antigensko testiranje za sve koji će pratiti utakmice na stadionima u Kantonu Sarajevo”.

Aplauze i ovacije skupljao je na istoj temi i premijer Edin Forto.

Forto je uoči utakmice s Veležom na svom Facebooku poručio, između ostalog i sljedeće:

“Bit će mi čast da zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo svim navijačima FK Veleža, koji posjeduju kartu za utakmicu u četvrtak, ponudim uslugu besplatnog rapid antigen testiranja, kako bi u skladu sa epidemiološkim mjerama mogli uživati bodreći Rođene na Grbavici…”

Treba reći da nije mali broj i onih koji su smatrali da je besplatno testiranje navijača čisti populizam i nepotreban trošak u i onako složenoj situaciji u kojoj se zbog pandemije nalazimo. Ko je uostalom tražio od Vlade KS da osigurava hiljade testova za svaku nogometnu utakmicu u Kantonu Sarajevo?!

Ne ulazeći u detalje jesu li se Forto i Vranić populistički i nepotrebno “zaletili”, pa na koncu shvatili da je testiranje svih navijača ipak preveliki trošak, jednu stvar bi morali znati – građanima je preko glave političara koji jučer pričaju jedno, a danas drugo.