Zamijenio Sliškovića

Vukas: Trenerski posao u Zrinjskom najveći izazov u karijeri

vukas zrinjski33

Ti veliki uspjesi govore koja će biti moja trenerska filozofija: pobjednička i napadačka, i sve će ići u tom smjeru – poručio je novi trener Zrinjskog

HŠK Zrinjski predstavio je novog trenera Harija Vukasa, 46-godišnjeg hrvatskog stručnjaka koji će povesti “Plemiće” u novu sezonu.

Klub je s Vukasom potpisao dvogodišnji ugovor, a na svom medijskom predstavljanju Vukas se nije razmetao obećanjima. Kazao je da je bez puno razmišljanja prihvatio veliki izazov koji je, kako je rekao, možda i najveći u njegovoj dosadašnjoj trenerskoj karijeri.

– Čast mi je naslijediti Blaža Sliškovića, legendarnog Baku, koji je ovdje napravio velike stvari. Preda mnom je velika odgovornost, ali ja se nadam da ću odgovoriti tim izazovima – kazao je Vukas.

Činjenica da je Zrinjski u posljednjih šest sezona četiri puta bio prvak i jednom viceprvak govori o veličini kluba, ali i putu kojim klub treba ići u budućnosti, dodao je.

– Ti veliki uspjesi govore koja će biti moja trenerska filozofija: pobjednička i napadačka, i sve će ići u tom smjeru – poručio je novi trener Zrinjskog.

Nakon Miše Krstičevića i Ante Miše, Vukas će biti još jedan u nizu trenera iz Hajdukove obitelji na klupi Zrinjskog. Krstičević i Miše nisu se najbolje snašli u Mostaru i brzo su ga napustili no to Vukasa ne zabrinjava.

– Razgovarao sam sa svojim prijateljem Mišom, koji mi je i kolega trener i bivši suigrač. Dao mi je par kvalitetnih savjeta i vjerujem da ću ja biti iznimka. Za Zrinjski mi je rekao da je to top nivo bh. nogometa i da nisam mogao bolje dobiti – istaknuo je.

Trenersku karijeru Vukas je počeo graditi u hrvatskim niželigašima Dugopolju, Zagori i Dinari. Zatim je nekoliko godina radio u Školi nogometa HNK Hajduk Split, a u sezoni 2014./2015. bio je i glavni trener prve momčadi splitskog kluba. Nakon toga bio je pomoćni trener u turskim klubovima Karabukspor i Galatasaray, te u talijanskom Udineseu.

Angažman u Zrinjskom bit će mu prvi izravni kontakt s bh. nogometom.

– U drugoj polovici protekle sezone, stjecajem nekih okolnosti, pogledao sam par sportskih pregleda ove lige. Nije važan razlog, ali dogodilo se tako da imam nekakav uvid. Vidio sam izvještaje s utakmica, izjave igrača, trenera, tako da imam neku percepciju o kvaliteti pojedinih klubova – kazao je Vukas.

Splitski trener od čelnika kluba dobio je i osnovne informacije o igračkom kadru koji će imati na raspolaganju no, kako je rekao, pravu informaciju dat će mu sami igrači na treninzima.

– Kad krenu pripreme i treninzi bit će to pravo upoznavanje jer igrača najbolje možeš upoznati kada ga vidiš na terenu – dodao je.

Izvršni dopredsjednik Zrinjskog Danko Šulenta istaknuo je kako od novog trenera očekuje da nastavi voditi klub stazama uspjeha.

– Što se tiče igračkog kadra, zamislili smo da u kadru imamo tri golmana, za svaku poziciju po dvojicu igrača i još dvojicu mladih nogometaša. S novim trenerom detaljno ćemo proučiti svaku poziciju, trebat će i njemu neko vrijeme da vidi koje su mogućnosti igrača koje imamo. Prijelazni rok je do 19. 7. što znači da imamo dovoljno vremena – kazao je Šulenta.

Dodao je kako su mogući još neki odlasci iz kluba igrača koji imaju opcije za nastavak karijere u inozemstvu.

– Postoje neke mogućnosti za vratara Brkića, desnog bočnog Kadušića, za tek došlog napadača Irfana Hadžića. Ako se neki od tih transfera realizira morat ćemo reagirati i naći adekvatnu zamjenu za te pozicije – zaključio je Šulenta.