Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Xavi donirao jahtu za pomoć izbjeglicama

xavi111

Xavi Hernandez (36), nekadašnja velika zvijezda Barcelone, osim svojih fudbalskih kvaliteta, potvrdio je i ljudske. On je donirao svoju jahtu u dobrotvorne svrhe, kako bi pokušao pomoći izbjeglicama koje putuju preko Mediterana, javlja Anadolu Agency (AA).

Xavi, koji sada igra za katarski Al Sadd, predao je brod nevladinoj dobrotvornoj organizaciji Proactiva Open Arms (POA). Jahta će ići na aukciju kako bi se prikupila sredstva za pomoć POA-i da nastavi svoj rad na spašavanju izbjeglica na Mediteranu. POA je iz Barcelone i djeluje duž grčke obale u Lesbosu, pokrivajući 17 kilometara kopna i mora. Na taj način pokušavaju pomoći svima onima koji svoje utočište traže prelaskom Mediterana.

“Fudbaler Xavi Hernandez počeo je saradnju sa Proactiva Open Arms donacijom jahte, koja će uskoro ići na aukciju. On se nedavno uključio u naš rad i odmah je odlučio da donira svoju jahtu kako bi se sakupilo što više sredstava za nastavak naše misije. Hvala ti Xavi, ova tvoja gesta spasiće mnoge živote”, poručili su iz POA-e preko društvenih mreža.

Xavi je od svog debija za Barcu 1998. godine, pa do odlaska 2015. odigrao 767 utakmica u svim takmičenjima i postigao 85 golova. Sa Barcelonom je osvojio osam naslova šampiona Španije i četiri šampiona Evrope. Sa reprezentacijom Španije, za koju je odigrao 133 utakmice i postigao 13 golova, bio je svjetski šampiona 2010. godine, a evropski 2008. i 2012.