Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Xavi napušta Barcelonu nakon 24 godine: Teška odluka, ali konačna

xavi1111

Xavi Hernandes zvanično je potvrdio odlazak iz Barcelone nakon 24 godine na Nou Campu.

U redove katalonskog diva došao je kao 11-godišnjak, osvojio 25 trofeja, a objavio je da će karijeru nastaviti u Kataru.

“Ova odluka je konačna i teška. Klub mi je ponudio produženje ugovora, veoma dobro, ali sam već donio odluku. Mislim da je vrijeme da napustim Nou Camp sada. Nastaviću da igram u Al Saadu, koji je zanimljiv projekat”, rekao je Xavi.

U dresu Barcelone odigrao je 825 utakmica i u poslednjih deset godina bio ključni igrač tima, na kojem je zasnovana taktika “tiki-taka”, kojom su Katalonci dominirali u periodu od 2008-2012.

xavi2

“To što neću završiti karijeru u Barceloni nije mrlja u mojoj karijeri. Želim još da igram, ali znam da to moram raditi na slabijem nivou. U Kataru ću moći da se razvijam i kao trener i sportski direktor”, rekao je on.

Xavi će oproštaj od navijača na Nou Campu imati predstojećeg vikenda protiv Depotiva, a potom će se boriti za još dva trofeja, Kup kralja protiv Atletic Bilbaa i Ligu prvaka protiv Juventusa.

Osam puta je bio šampion Španije, tri puta Evrope, dva puta svijeta, dok je sa Španijom osvojio Svjetsko prvenstvo 2010. i Evropska prvenstva 2008. i 2012.

https://www.youtube.com/watch?v=Exn3Kzwyaus