Povodom 151 godine postojanja: Sarajevska pivara gradi muzej

BiH

sarajevska pivara (2)

Sarajevska pivara d.d. koja je osnovana 24. maja 1864, ove godine će, između ostalog, 151 godinu postojanja obilježiti i otvaranjem Muzeja Sarajevske pivare.

Historičari Sarajevsku pivaru smatraju prvim industrijskim postrojenjem u BiH, a njenim osnivanjem počinje ubrzani privredni i tehnološki razvoj naše zemlje.

sarajevska pivara (1)

„Za nas Pivara nije samo proizvodni pogon, Pivara je dio bh. kulturnog i historijskog naslijeđa. Tokom različitih historijskih perioda imala je bitnu ulogu u privrednom i društvenom razvoju naše zemlje. Želimo u gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini izgraditi kulturno-historijski objekt, u kojem će biti predstavljen još jedan segment sarajevske i bh. tradicije. U projektu sudjeluju i studenti Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a pozivamo i građane koji posjeduju predmete koji bi mogli biti izloženi u Muzeju da nas kontaktiraju,“ rekla je glasnogovornica direktorica Sarajevske pivare  Melisa Sefer-Liçin.

Sarajevska pivara jedina je europska pivara čija je proizvodnja bila kontinuirana i tokom Otomanskog carstva, kao i tokom vladavine Austro-Ugarske monarhije, u okviru koje je ujedno bila i najveća pivara.

Muzej će se nalaziti u kompleksu Sarajevske pivare, jedne od najatraktivnijih građevina u Sarajevu, sa arhitektonskim stilom koji je mješavina orijentalnog i klasičnog europskog dizajna.

Iz marketinga Sarajevske pivare pozivaju građane da se jave ukoliko posjeduju publikacije i predmete koji bi mogli biti izloženi u Muzeju.

 

Planirano je da Muzej Sarajevske pivare za posjete bude otvoren u junu.