Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

liga prvaka

“Zahuktali” Bayern gostuje kod Chelseaja, Barcelona ide posrnulom Napoliju

skysport_de-fussball-champions-league_4928503

Večeras igraju Chelsea i Bayern, te Napoli i Barcelona, dok srijeda donosi oglede Real Madrida i Manchester Cityja, te Lyona i Juventusa

Nakon što su prošlog tjedna odigrane prve četiri utakmice osmine finala Lige prvaka, danas i sutra na rasporedu su preostale četiri. Večeras igraju Chelsea i Bayern, te Napoli i Barcelona, dok srijeda donosi oglede Real Madrida i Manchester Cityja, te Lyona i Juventusa.

Bayern je jedina ekipa koja je ove sezone prošla kroz takmičenje po grupama neokrznuta, u šest susreta Bavarci su ostvarili šest pobjeda uz razliku pogodaka 24-5. U povijesti natjecanja po skupinama samo je PSG prije dvije godine bio efikasniji sa 25 pogodaka.

U ovoj godini Bayern je odigrao sedam utakmica upisavši šest pobjeda i remi uz čak 23 postignuta gola. “Bluesi” su u daleko slabijoj formi. U zadnjih šest susreta slavili su samo dva puta.

“Bayern je favorit iz više razloga i vjerujem kako će njemački sastav proći dalje. Iskustvo snažno govori u njihovu korist. Frank Lampard je mlad i neiskusan trener što je velika prednost za Bayern. Ujedno ekipa Bayerna je stabilnija nego što je to bila prošle jeseni,” kazao je bivši njemački nogometaš Michael Ballack koji je igrao za oba kluba.

I u Munchenu i u Londonu je proveo po četiri godine.

“Chelsea ima mladu ekipu koja ima potencijal eksplodirati, ali bojim se kako je ovo njihov kraj za ovu sezonu,” dodao je.

Chelsea i Bayern su do sada igrali četiri puta i uspješniji su Englezi. Najvažniji međusobni susret, dvoboj finala Lige prvaka 2012. dobili su “Bluesi” boljim izvođenjem jedanaesteraca, a londonski sastav je bio uspješniji i u četvrtfinalu 2005. godine. Bavarci su slavili jedino u Superkupu 2013.

“Bluesi” kod kuće nikada nisu izgubili od Nijemaca, no Bayern je bez poraza u zadnjih 12 gostujućih evropskih utakmica.

Frank Lampard ima dosta problema s ozljedama, izvan stroja su Kante, Hudson-Odoi, Pulišić i Van Ginkel, a upitan je i nastup Loftusa-Cheeka.

Kod Bayerna nema Perišića i Sulea, a pod znakom pitanja je Martinez.

U drugom susretu večeri sastaju se Napoli i Barcelona.

Kod domaćina neće biti ozlijeđenog Koulibalyja, a upitan je nastup Llorentea, Hysaja i Milika, dok Barcelona u Napulj dolazi bez Luisa Suareza, Sergia Roberta, Jordia Albe i Dembelea. Barcelona je favorit, međutim Talijani su uvjereni kako mogu iznenaditi ‘ranjenog diva’.

“Spremni smo, znamo da će biti teško, ali ponosni smo što možemo igrati protiv momčadi koja je jača od nas i koja je u posljednjih 15 godina jedna od najboljih na svijetu, Ne bismo se trebali bojati, moramo ih poštovati i igrati vlastitu igru,” poručio je Gennaro Gattuso.

Nakon što je početkom prosinca preuzeo Napoli umjesto Carla Ancelottija, Gattuso je upisao četiri poraza u prvih šest susreta. No, bivša legenda Milana je uspjela preokrenuti stvari i u zadnjih sedam susreta Napoli je upisao šest pobjeda.

Utakmicu protiv Barce s posebnim motivom dočekuje Dries Mertens. Belgijski napadač ima priliku dostići Mareka Hamšika na ljestvici najboljih strijelaca u povijesti kluba. Hamšik drži rekord sa 121 golom, dok je Mertens zabio jedan manje. Treći je veliki Diego Maradona sa 115 golova.

Na drugoj strani prijetit će probuđeni Leo Messi. Nakon što se u zadnje četiri utakmice do ovoga vikenda ispromašivao, sve je naplatio protiv Eibara postigavši četiri gola u pobjedi 5-0.

Barcinog stratega Quiquea Setiena najviše brine slaba gostujuća forma njegove momčadi. Na zadnja tri gostovanja Barca je upisala dva poraza (Valencia, Athletic Bilbao), a na zadnjih šest gostovanja Katalonci su slavili samo dva puta.

Međutim, još poražavajuće zvuči podatak kako je Barcelona nakon 2015. godine, kada je zadnji put osvojila Ligu prvaka, u fazi na ispadanje devet puta gostovala i na čak šest utakmica nije postigla pogodak uz razliku pogodaka 0-16.

Zanimljivo, Barca je kroz svoju europsku povijest odigrala čak 56 utakmica protiv talijanskih klubova, ali nikada nije igrala protiv Napolija.