Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prognoza vremena

Zima zadaje posljednji udarac: Temperature padaju ispod nule, padat će i snijeg

snijeg_selo

Uz padavine doći će i do osjetnijeg pada temperature zraka. Temperature zraka u jutarnjim satima u Bosni spuštat će se i ispod 0°C

U većem dijelu Bosne i Hercegovine danas se očekuje pretežno sunčano vrijeme. Poslijepodne naoblačenje u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne, a u tokom noći i u ostatatku zemlje. U večernjim satima slaba kiša je moguća ponegdje u Hercegovini.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura od 1 do 6, na jugu od 5 do 10, a dnevna od 11 do 17 stepeni.

U Sarajevu sunčano uz umjeren porast naoblake poslije podne. Jutarnja temperatura oko 2, a dnevna oko 14 stepeni.

Biometeorološka prognoza

Uz duže sunčane intervale i porast temperatura zraka, tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše jake u prvom dijelu dana.

Opšta slika će se u poslijepodnevnim satima postepeno pogoršavati, najprije u Hercegovini, potom i u ostatku zemlje. Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, promjene raspoloženja, reumatskih bolova, izraženije sa dolaskom noći.

Poželjno je umanjiti aktivnosti, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Prognoza za naredne dane

U srijedu će biti pretežno oblačno. U centralnim i istočnim područjima Bosne poslije podne kratkotrajno razvedravanje. Prije podne kiša se očekuje u Posavini, Krajini i u Hercegovini. Poslije podne i u večernjim satima padavine u cijeloj zemlji. Kiša u nizinama, a u višim područjima susnježica i snijeg. Tokom noći snijeg ili susnježica se očekuju i u nizinama Bosne. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 13, a dnevna od 10 do 16 °C.

U četvrtak će jutro biti pretežno oblačno sa snijegom ili susnježicom u većerm dijelu Bosne i kišom u Hercegovini. U ostatku dana postepeni prestanak padavina i smanjenje naoblake. Jutarnja temperatura od -3 do 3, na jugu od 1 do 6, a dnevna od 2 do 8, na jugu od 6 do 11 °C.

U petak će jutro i veći dio prijepodneva biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom i susnježicom u Bosni i kišom u Hercegovini. U ostatku dana prestanak padavina i postepeno razvedravanje. Jutarnja temperatura od -5 do 2, na jugu od 1 do 5, a dnevna od 6 do 12, na jugu i sjeveru zemlje do 15 °C.

Prognoza vremena do 9. marta

Nakon stabilnog i nadprosječnog vikenda, do kraja ove sedmice u Bosni i Hercegovini očekuje se nestabilno vrijeme sa povremenom kišom i snijegom. Snijeg će padati na planinama, a od noći sa srijede na četvrtak snijeg je moguć i u nižim centralnim područjima.

Uz padavine doći će i do osjetnijeg pada temperature zraka. Temperature zraka u jutarnjim satima u Bosni spuštat će se i ispod 0°C, piše u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

U prvoj sedmici marta prema raspoloživim sinoptičkim kartama nastavit će se nestabilno vrijeme sa kišom, susnježicom i snijegom. Više padavina prognozira se u centralnim, južnim i zapadnim područjima. Minimalne temperature zraka varirat će između -2°C i 5°C, a maksimalne između 4°C i 11°C, stoji u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.